Επικαιρότητα Εσωτερική Ασφάλεια

Γιώργος Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ – Τι λένε για το επίμαχο βίντεο

Γιώργος Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ - Τι λένε για το επίμαχο βίντεο

Τρία περίπου 24ωρα μετά την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η κοινωνία είναι ακόμα συγκλονισμένη

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται από σήμερα Δευτέρα οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για την εξιχνίαση της εν ψυχρώ δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Αλιμο το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Απριλίου. Οι έρευνες των Αρχών επικεντρώνονται τόσο στην εύρεση των δύο εκτελεστών που πυροβόλησαν 13 φορές τον αστυνομικό συντάκτη αλλά κυρίως στο να ανακαλύψουν τον ηθικό αυτουργό που έδωσε την εντολή «υπέγραψε» το «συμβόλαιο θανάτου». Τρία περίπου 24ωρα έπειτα από την εγκληματική ενέργεια που συγκλόνισε ολόκληρο το πανελλήνιο, τα αγαπημένα πρόσωπα του θύματος είναι ακόμα σοκαρισμένα, ωστόσο σιγά σιγά θα κληθούν να δώσουν στις Αρχές όλες τις πληροφορίες που θα βοηθήσουν.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV, η Μίνα Καραμήτρου σχολίασε τον ρόλο που παίζουν οι κάμερες στο έργο της αστυνομίας για την σύλληψη των δραστών. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι κάμερες δεν μπορούν να προδώσουν ακριβώς τους δολοφόνους, μπορούν όμως να δείξουν την διαδρομή που ακολούθησαν ώστε οι Αρχές να επικοινωνήσουν με ανθρώπους που ίσως τους είδαν κατά την διαδρομή τους χωρίς τα πρόσωπά τους να είναι ακόμα καλυμμένα. «Σπάνια οι κάμερες θα “μαρτυρήσουν” τον δράστη. Από σήμερα η αστυνομία θα προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης. Οι μέρες που πέρασαν ήταν δύσκολες για όλους και κυρίως για την οικογένεια», είπε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, σχολιάζοντας την πορεία των ερευνών στο OPEN τόνισε πως είναι πιθανό το σενάριο οι δράστες να έχουν έρθει από το εξωτερικό, όπως έχει γίνει με αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν, γιατί δύσκολα θα ρίσκαραν να μείνουν στην Ελλάδα και να συλληφθούν. «Δεν ξέρω κατά πόσο βοηθά το συγκεκριμένο βίντεο, ελπίζω στην δύναμη της τεχνολογίας. Πολλά σπίτια έχουν κάμερες κι αυτό θα βοηθήσει», συμπλήρωσε.

Η έρευνα προσανατολίζεται και στα γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μηχανών, καθώς από την ΕΛ.ΑΣ θεωρείται πολύ πιθανό, η μηχανή που χρησιμοποίησαν οι δράστες να μην είναι κλεμμένη με πλαστή πινακίδα  αλλά ενοικιασμένη. Σημειώνεται, πως μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη μηχανή δεν έχει βρεθεί, ενώ σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αστυνομίας υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος που οι δράστες χρησιμοποιούσαν μηχανή μικρού κυβισμού.

Από την ΕΛ.ΑΣ. έχει δοθεί εντολή στα αεροδρόμια για να δώσουν όλες τις λίστες με τα άτομα που μπήκαν αλλά και βγήκαν από τη χώρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται και για τα χερσαία σύνορα.

Η δολοφονία Καραϊβάζ θυμίζει τη δολοφονία Μακρή

Η δολοφονία Καραϊβάζ θυμίζει σε πολλά σημεία την δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή στη Γλυφάδα , η οποία είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο πριν από 3 χρόνια. Οι δολοφόνοι του Μακρή ήταν αλλοδαποί εκτελεστές και είχαν δράσει με παρόμοιο τρόπο, ενώ και τότε είχε χρησιμοποιηθεί σιγαστήρας.

Οι αστυνομικοί ακολουθούν ακριβώς τα ίδια βήματα που είχαν ακολουθήσει και τότε. Σημειώνεται πως με αυτή τη μεθοδολογία οι Βούλγαροι εκτελεστές του Μακρή είχαν εντοπιστεί και είχαν συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Το βίντεο ντοκουμέντο που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ.

Βίντεο ντοκουμέντο που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές και δημοσίευσε το OPEN TV,  καταγράφει τις κινήσεις των δύο εκτελεστών του Γιώργου Καραϊβάζ λίγο πριν τη δολοφονία. Οπως φαίνεται ξεκάθαρα από το βίντεο, οι δράστες τον περίμεναν για περίπου 10 λεπτά μέχρι να φτάσει στο σπίτι του, όπου και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Το ρολόι στο καταγραφικό σύστημα έγραφε 2:15 , όταν οι δύο δράστες από την οδό Ερεχθείου έστριψαν στην Αγίου Δημητρίου με κατεύθυνση την οδό Σακελλαρίου. Φαίνεται ξεκάθαρα πως επέβαιναν σε μοτοσικλέτα χαμηλού κυβισμού με μαύρη μπαγκαζιέρα.

Στο βίντεο ντοκουμέντο είναι σαφές πως οι ψυχροί εκτελεστές δεν ακολούθησαν τον Γιώργο Καραϊβάζ και για αυτό οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπήρχαν δύο ομάδες, οι οποίες έδρασαν. Η μία να παρακολουθούσε τον αστυνομικό συντάκτη και να έδωσε το σήμα και η δεύτερη να προσέγγισε και να τον εκτέλεσε. Αυτός είναι και ο λόγος που θα ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τα ενεργοποιημένα τηλέφωνα, στο οικοδομικό τετράγωνο, όταν έγινε η δολοφονία.

Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, σημείωσε για το βίντεο στο Open: «Εχουμε την κάμερα, τα πρόσωπα δεν φαίνονται γιατί φορούν τζόκεϊ και μάσκες ή full face. Δεν βρέθηκε το μηχανάκι ακόμα. Ούτε στην οικογένειά του είπε ποτέ ότι εκβιάστηκε ή απειλήθηκε. Εχουμε ένα στυγερό έγκλημα, το οποίο δείχνει ότι δεν ήθελαν να γλιτώσει ο Καραϊβάζ. Θέλησαν να του κλείσουν στο στόμα». Από την ανάλυση της εικόνας του βιντεοληπτικού υλικού που έχει από την πρώτη στιγμή στα χέρια της η Αστυνομία θεωρείται δεδομένη η δυνατότητα ταυτοποίησης της μηχανής χαμηλού κυβισμού από τον αριθμό της πινακίδας της.

Το συγκεκριμένο βίντεο ντοκουμέντο αποτελεί έως τώρα το κύριο στοιχείο για την εξέλιξη της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών, με τους άνδρες της ασφάλειας να σαρώνουν τις κάμερες ασφαλείας από οικήματα και καταστήματα σε μία προσπάθεια να καταγράψουν την πορεία που ακολούθησαν οι δράστες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Open, συλλέγουν  βιντεοληπτικό υλικό και από προηγούμενες μέρες, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι δράστες είχαν προβάρει το χτύπημα παρακολουθώντας ξανά και ξανά τη διαδρομή που έκανε καθημερινά ο Γιώργος Καραϊβάζ, επιστρέφοντας από τη δουλειά του.

ΠΗΓΗ