Επικαιρότητα Σύριζα

Η μαύρη Κυριακή για τον ΣΥΡΙΖΑ: Η διάσπαση, το νέο κόμμα και οι «νάρκες» για τον Κασσελάκη

Η μαύρη Κυριακή για τον ΣΥΡΙΖΑ: Η διάσπαση, το νέο κόμμα και οι «νάρκες» για τον Κασσελάκη

Τα «αγκάθια» της επόμενης ημέρας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ,  ο Στέφανος Κασσελακης μετά από μία επεισοδιακή διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ, είδε το κόμμα του να… συρρικνώνεται καθώς αποχώρησαν 45 μέλη της «Ομπρέλας» ενώ κάποιοι βουλευτές και ορισμένα στελέχη φαίνεται πως μένουν μέχρι να… φύγουν.

Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» έχουν φουντώσει τα σενάρια για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα που θα μπορέσει να κατέβει και στις ευρωεκλογές.

O Στέφανος Κασσελάκης μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση επανήλθε σήμερα με δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για μία καινούρια ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε υπονοήθηκε στο χθεσινό κείμενο που υπέγραψαν τα 45 μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχετικές δηλώσεις έκανε σήμερα ο Δημήτρης Βίτσας ο οποίος ήταν ένας εκ των τεσσάρων που ήθελε να διαγράψει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι «νάρκες» της επόμενης μέρας για τον Κασσελάκη

Λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΚΕ η οποία σημαδεύτηκε από την αποχώρηση 45 μελών της «Ομπρέλας» από το κόμμα αλλά και από τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεσή του να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για 4 στελέχη του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης θα έρθει αντιμέτωπος με μία νέα πραγματικότητα.

Οι εξελίξεις που θα υπάρξουν ίσως δεν μπορούν να προβλεφθούν από κανέναν.

Το βέβαιο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ήταν μέχρι χθες, δεν υπάρχει. Ένα κομμάτι του αποχώρησε,  ένα άλλο (ομάδα 6+6) παρέμεινε, με την πλευρά Αχτσιόγλου να θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκεί εφεξής σκληρή κριτική για τα «κακώς κείμενα» στο κόμμα.

O Στέφανος Κασσελάκης μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση επανήλθε σήμερα με δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για μία καινούρια ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά κοινωνικό, ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία», επεσήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης, με παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Κασσελάκης, θέλοντας προφανώς να προλάβει την ανεξαρτητοποίησή τους έδωσε εντολή να τεθούν εκτός ΚΟ οι βουλευτές Πέτη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τον νέο πρόεδρο είναι μπροστά.

Ο κ. Κασσελάκης θα έχει να αντιμετωπίσει μία πολεμική ατμόσφαιρα από πρώην συντρόφους στο κόμμα ενώ θα υπάρχει έντονη κριτική και από την «εσωκομματική αντιπολίτευση» στο κόμμα.

Ο νέος πολιτικός φορέας που ενδεχομένως δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα από τα μέλη που αποχώρησαν, ένα ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει σε τι βαθμό θα μπορούσαν να «ψαλιδιστούν» τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και από αυτή την εξέλιξη και αν θα ακολουθήσουν και άλλα στελέχη τον δρόμο που χάραξε η ομάδα της «Ομπρέλας».

Η συνύπαρξη των τάσεων που έχουν απομείνει στο κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές, θα είναι επίσης ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Όπως άλλωστε και το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα, καθώς πολλοί φοβούνται ότι απ΄ όλη αυτή τη διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πιο λαβωμένος.

Και νέες παραιτήσεις από την ΚΕ

Πάντως, όπως φαίνεται από τις καταιγιστικές εξελίξεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, οι αποχωρήσουν δεν σταματούν στους 45 της «Ομπρέλας».

Ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ανακοίνωσαν με επιστολή τους την παραίτησή τους από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι παραμένουν στο κόμμα ως απλά μέλη.

Στην κοινή επιστολή τους, εγκαλούν τον Στέφανο Κασσελάκη για «διχαστική ομιλία» στην ΚΕ, υποστηρίζουν ταυτόχρονα ότι με ευθύνη του ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται «στον πολιτικό εκφυλισμό και τη διάλυση».