«Κουρέλι» το διεθνές δίκαιο μετά την απαγωγή του Νικολάς Μαδούρο και την επίθεση στη Βενεζουέλα – Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο διαβόητο «δόγμα Μονρόε»
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τη Βενεζουέλα, λιγότερο από 24 ώρες μετά την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση. Το πολιτικό, δικαστικό και διπλωματικό τοπίο μεταβάλλεται με ταχύτητα, καθώς η Ουάσινγκτον σκληραίνει τη στάση της και σημαντικές χώρες της περιοχής καταγγέλλουν ανοιχτά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδας, αύριο Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μανχάταν.
Απειλές Τραμπ σε Ροντρίγκες
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει δραματικά τη ρητορική του. Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο The Atlantic, απείλησε ότι η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκεζ θα μπορούσε να «πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα, πιθανώς μεγαλύτερο» από εκείνο του Μαδούρο, εάν δεν συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, όταν παρουσιαζόταν βέβαιος ότι η Ροντρίγκεζ θα λειτουργούσε ως συνεργάτης της Ουάσινγκτον
Η απάντηση από το Καράκας ήταν άμεση. Η Ροντρίγκεζ διέψευσε δημόσια τον Τραμπ, καταδικάζοντας τις αμερικανικές στρατιωτικές ενέργειες και χαρακτηρίζοντάς τες «βαρβαρότητα», κλείνοντας κάθε παράθυρο συνεννόησης.
Κοινή ανακοίνωση Ισπανίας, Βραζιλίας, Χιλής, Κολομβίας, Μεξικού και Ουρουγουάης
Παράλληλα, η διεθνής απομόνωση των ΗΠΑ βαθαίνει. Ισπανία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό και Ουρουγουάη εξέδωσαν κοινή δήλωση, εκφράζοντας «βαθύ προβληματισμό» και προειδοποιώντας ότι η αμερικανική επιχείρηση δημιουργεί «εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο» για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασαν για τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ περί «διοίκησης» της Βενεζουέλας και ελέγχου της πετρελαϊκής παραγωγής, κάνοντας λόγο για απόπειρα εξωτερικής εκμετάλλευσης στρατηγικών πόρων.
Στο μεταξύ, εικόνες από το Καράκας αποτυπώνουν την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση: μια πόλη σε κατάσταση αβεβαιότητας, με τον άμαχο πληθυσμό να βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών ανησυχιών και τη χώρα να εισέρχεται σε μια από τις πιο ασταθείς φάσεις της σύγχρονης ιστορίας της.
Δείτε live
Όλες οι εξελίξεις στο in
Σημαντικές εξελίξεις
Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ενώπιον δικαιοσύνης ο Μαδούρο και η σύζυγός του τη Δευτέρα
Ισπανία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό και Ουρουγουάη καταδικάζουν την αμερικανική επιχείρηση στη Βενεζουέλα
Υπ. Άμυνας Βενεζουέλας: O στρατός αναγνωρίζει την Ντέλσι Ροντρίγκες ως προσωρινή πρόεδρο της χώρας
CNN: Πάνω από 30.000 Κολομβιανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Βενεζουέλα
Μια σύντομη περίληψη των τελευταίων εξελίξεων
Πλάνα από τις διαδηλώσεις ενάντια στην επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
BBC: Τα πλάνα του Τραμπ για τη διακυβέρνηση της Βενεζουέλας παραμένουν θολά
«Όχι αίμα για το πετρέλαιο»
Ο Μπέρνι Σάντερς καταγγέλλει τον «ξεκάθαρο ιμπεριαλισμό» του Ντόναλντ Τραμπ
Τι είναι το διαβόητο «δόγμα Μονρόε»
Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται η live ενημέρωσή σας από το in για τι εξελίξεις στη Βενεζουέλα
Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ενώπιον δικαιοσύνης ο Μαδούρο και η σύζυγός του τη Δευτέρα
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες θα εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αύριο, Δευτέρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου.Η ακρόαση έχει οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (17:00 GMT, δηλαδή 19:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Ο Τραμπ απειλεί Ροντρίγκεζ με «τιμωρία μεγαλύτερη από Μαδούρο»
Ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε ότι η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, θα μπορούσε να «πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα, πιθανώς μεγαλύτερο από εκείνο του» συλληφθέντος προκατόχου της, Νικολάς Μαδούρο, αν συνέχιζε να αρνείται τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τηλεφωνική συνέντευξή του στο The Atlantic.Η δήλωση αυτή αποτελεί απότομη αντίθεση με τα όσα είχε πει ο Τραμπ το πρωί του Σαββάτου, όταν είχε δηλώσει ότι η Ροντρίγκεζ θα ενεργούσε ως συνεργάτης, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να «διοικούν» τη Βενεζουέλα.
Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, η Ροντρίγκεζ διέψευσε άμεσα τον Τραμπ και επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις στρατιωτικές ενέργειές τους στη χώρα της, χαρακτηρίζοντας την εκστρατεία τους «βαρβαρότητα».
Ισπανία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό και Ουρουγουάη καταδικάζουν την αμερικανική επιχείρηση στη Βενεζουέλα
Οι κυβερνήσεις Ισπανίας, Βραζιλίας, Χιλής, Κολομβίας, Μεξικού και Ουρουγουάης εξέδωσαν κοινή δήλωση εκφράζοντας «βαθύ προβληματισμό» για τα γεγονότα στη Βενεζουέλα. Χαρακτήρισαν τις αμερικανικές ενέργειες «εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» και επικίνδυνες για τον άμαχο πληθυσμό.Στην αναφορά τους στη δήλωση της κυβέρνησης Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα «διοικήσουν» τη Βενεζουέλα και θα επιβλέπουν την παραγωγή πετρελαίου, εκφράζουν ανησυχία «για οποιαδήποτε απόπειρα ελέγχου, διαχείρισης ή εξωτερικής εκμετάλλευσης φυσικών ή στρατηγικών πόρων».
Εικόνες από το Καράκας – Η επόμενη μέρα μετά την αμερικανική επέμβαση
Ο Μαδούρο και η Φλόρες θα εμφανιστούν για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακό δικαστήριο
Ο Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, αναμένεται να εμφανιστούν τη Δευτέρα για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν. Συνήθως, σε τέτοιες υποθέσεις, ο δικαστής ενημερώνει τους κατηγορούμενους για τα δικαιώματά τους και ζητά πώς δηλώνουν την ενοχή τους. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τους διαταχθεί κράτηση χωρίς δυνατότητα εγγύησης έως τη δίκη.
Υπ. Άμυνας Βενεζουέλας: O στρατός αναγνωρίζει την Ντέλσι Ροντρίγκες ως προσωρινή πρόεδρο της χώρας
Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλα, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπεζ, δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της φρουράς του ανατραπέντος προέδρου Νικολάς Μαδούρο σκοτώθηκε στην επιδρομή των ΗΠΑ που οδήγησε στη σύλληψή του το Σάββατο.Ο Παντρίνο δεν έδωσε ακριβή στοιχεία για τα θύματα, αλλά επιβεβαίωσε την αναγνώριση της αντιπροέδρου Ντέλσι Ροντρίγκες ως προσωρινής προέδρου και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για να διασφαλίσουν την κυριαρχία της χώρας.
Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλα, Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπεζ, ζήτησε την Κυριακή την «άμεση επιστροφή» του Νικολάς Μαδούρο και της συζύγου του, Σίλια Φλόρες, μετά τη σύλληψή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.«Απαιτούμε την επιστροφή του Μαδούρο και της Πρώτης Κυρίας. Πρόκειται για μια ενέργεια επιθετικότητας εναντίον του νόμιμου προέδρου και της Πρώτης Κυρίας της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Λόπεζ σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι ζητούν την επιστροφή του αρχηγού τους και εφιστούν την προσοχή σε όσα συμβαίνουν κατά της κυριαρχίας της χώρας.
Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης αντί να απολογηθεί για τη δήλωση, επιλέγει το δρόμο της πολιτικής δειλίας
Μύδρους κατά Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπολύει διά του περιβάλλοντός του ο Αλέξης Τσίπρας, σε αιχμηρή αντίδρασή του στη δήλωση του πρωθυπουργού για την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, που έχει προκαλέσει έκρηξη πολιτικών αντιδράσεων.Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού τονίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέσυρε την Ελλάδα διεθνώς και επισημαίνει δηκτικά: «Αλλά που να τα καταλάβει αυτά ο κύριος Μητσοτάκης, που τον απασχολεί το αύριο της (διε)φθαρμένης εξουσίας του πολύ περισσότερο από το διεθνές δίκαιο και το αύριο της χώρας».
Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν τη Βενεζουέλα μέσω κατάσχεσης πλοίων με πετρέλαιο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε στο CBS News ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Βενεζουέλα κατάσχοντας πλοία με φορτία πετρελαίου που υπόκεινται σε κυρώσεις.«Υπάρχει αυτή τη στιγμή καραντίνα: αν ένα πλοίο με κυρωμένο πετρέλαιο εντοπιστεί, παίρνουμε δικαστική εντολή και το κατασχέσουμε», είπε ο Ρούμπιο. «Αυτό παραμένει σε ισχύ και αποτελεί τεράστιο μοχλό πίεσης μέχρι να δούμε αλλαγές που όχι μόνο προάγουν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της Βενεζουέλας».
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει επιθυμία να ελέγξει τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας μετά την εκδίωξη του Μαδούρο. Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ένα βενεζουελάνικο τάνκερ κοντά στις ακτές της χώρας, κίνηση που ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν πειρατεία. Ο Τραμπ δήλωσε ότι το πετρέλαιο θα κρατηθεί ή θα πωληθεί, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Βενεζουέλα «έκλεψε πετρέλαιο που ανήκει στις ΗΠΑ», παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε βενεζουελάνικη επικράτεια.
CNN: Πάνω από 30.000 Κολομβιανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Βενεζουέλα
Περισσότεροι από 30.000 Κολομβιανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των 2.200 χιλιομέτρων των συνόρων της χώρας με τη Βενεζουέλα, δήλωσε στο CNN ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, μετά τα αμερικανικά πλήγματα στη Βενεζουέλα και την αρπαγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.Ο υπουργός Εξωτερικών Πέδρο Αρνούλφο Σάντσες ανέφερε ότι τα στρατεύματα επικεντρώνονται σε περιοχές όπου δρουν δύο καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών: ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και η Tren de Aragua.
Ανδρουλάκης για Βενεζουέλα: Εθνικά επικίνδυνη η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη
«Η χθεσινή στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα διαμορφώνει ένα πολύ επικίνδυνο ιστορικό προηγούμενο για το μέλλον, τονίζει σε δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, που στη συνέχεια βάλλει κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δήλωση που ξεσήκωσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων.«Ποτέ δεν δίστασα και ως Ευρωβουλευτής να καταδικάσω το καθεστώς της Βενεζουέλας, ζητώντας μάλιστα την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων προς τον Ν. Μαδούρο και πρόσωπα του περιβάλλοντός του που βαρύνονται με κατηγορίες για παραβιάσεις ατομικών ελευθεριών και βασανιστήρια.
Ρούμπιο: Δεν είναι πόλεμος κατά της Βενεζουέλας, αλλά κατά των οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών
Στο NBC ο Μάρκο Ρούμπιο ερωτήθηκε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Βενεζουέλα. «Αυτό δεν είναι πόλεμος», απάντησε. «Εννοώ ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο κατά των οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών. Δεν είναι πόλεμος κατά της Βενεζουέλας».Πρόσθεσε ότι οι κατασχέσεις πλοίων που «μεταφέρουν ναρκωτικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες» θα συνεχιστούν.
Ρούμπιο: Οι πιο άμεσες αλλαγές στη Βενεζουέλα θα είναι αυτές που εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ρωτήθηκε ποιος κυβερνά τη Βενεζουέλα και αν ο ίδιος «διοικεί» τη χώρα. Ο Ρούμπιο απάντησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «αναμένουν να δουν αλλαγές στη Βενεζουέλα», με τις «πιο άμεσες» να είναι εκείνες που βρίσκονται «στο εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ».Περιέγραψε μια χώρα όπου «οι άνθρωποι που έχουν τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας συνεργάζονται ανοιχτά με οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών».
Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι πρόκειται για απειλές κατά των ΗΠΑ, τις οποίες η κυβέρνησή του σκοπεύει «να αντιμετωπίσει χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μοχλό πίεσης».
Ρούμπιο: «Μεγάλο πρόβλημα η κυβέρνηση της Κούβας»
Ερωτηθείς από το NBC News αν οι ΗΠΑ θα στοχεύσουν την κυβέρνηση της Κούβας μετά τη Βενεζουέλα, ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της Κούβας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» και όταν πιέστηκε για διευκρίνιση απάντησε: «Νομίζω ότι έχουν σοβαρά προβλήματα».Πρόσθεσε ότι δεν θα αποκαλύψει τα επόμενα βήματα ή τις πολιτικές των ΗΠΑ, αλλά υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε μεγάλοι φίλοι του καθεστώτος της Κούβας».
Καρφί Σαμαρά σε Μητσοτάκη για τη δήλωση για τη Βενεζουέλα με αναφορά στο Κυπριακό
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Βενεζουέλα.Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας ζήτησε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και υπενθύμισε το Κυπριακό, καθώς και τις τουρκικές απειλές σε Θράκη και Αιγαίο.
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να γνωρίζει και να σέβεται ότι οι αρχές του διεθνούς δικαίου δεν είναι επιλεκτικές και δεν επικαλούμαστε όποτε μας βολεύει ή με χρονική καθυστέρηση», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς σε ανάρτησή του στα social media.
Μέρφι: Η κυβέρνηση Τραμπ «μας κορόιδεψε κατάμουτρα» για τη Βενεζουέλα
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης Τραμπ ότι «μας είπαν ψέματα κατάμουτρα» στο Κογκρέσο σχετικά με την επιδίωξη αλλαγής καθεστώτος στη Βενεζουέλα. Οι αξιωματούχοι παρουσίασαν την επιχείρηση ως «απλή δράση κατά των ναρκωτικών», ενώ στην πραγματικότητα είχε άλλους στόχους.Ο Μέρφι πρόσθεσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται να στοχεύει στο κέρδος από το πετρέλαιο και τους φυσικούς πόρους, χωρίς να έχει δοθεί ακόμα ενημέρωση στο Κογκρέσο για το τι συνέβη και ποιο είναι το σχέδιο για το μέλλον.
Η φυλακή του Μπρούκλιν όπου κρατείται ο Μαδούρο
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα Νικολάς Μαδούρο κρατείται στο Metropolitan Detention Center (MDC) στο Μπρούκλιν, ένα από τα μεγαλύτερα ομοσπονδιακά σωφρονιστικά κέντρα των ΗΠΑ, με περίπου 1.600 κρατούμενους.Η φυλακή έχει βαρύ ιστορικό σκανδάλων, βίας και κακοδιαχείρισης, ενώ το 2019 είχε μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση για ημέρες, εν μέσω ακραίου ψύχους. Στο MDC έχουν κρατηθεί και άλλοι γνωστοί κατηγορούμενοι, όπως η Γκισλέιν Μάξγουελ και ο τραγουδιστής R. Kelly.
Μάρκο Ρούμπιο: «Δεν υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος της Βενεζουέλας»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα βοηθήσει να «διοικηθεί» η Βενεζουέλα, μίλησε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.Ερωτηθείς πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν στη Βενεζουέλα, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις στο έδαφος.
«Δεν έχουμε αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος», δήλωσε ο Ρούμπιο, προσθέτοντας ότι αμερικανικές δυνάμεις βρέθηκαν στη Βενεζουέλα «για περίπου δύο ώρες, όταν πήγαν να συλλάβουν τον Μαδούρο» το Σάββατο.
Μέχρι τώρα μαζί σας ήταν ο Νεκτάριος Δαργάκης. Τη σκυτάλη της ενημέρωσής σας για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά την απαγωγή του Νικολάς Μαδούρο παραλαμβάνει η Αλεξάνδρα Τάνκα.
Al Jazeera: «Φόβος και αβεβαιότητα» στη Βενεζουέλα μετά την απαγωγή του Μαδούρο
Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, σε όλη τη Βενεζουέλα, οι άνθρωποι συζητούν με αγωνία για το τι μπορεί να ακολουθήσει μετά την απαγωγή του Νικολάς Μαδούρο, και ορισμένοι κάτοικοι αποθηκεύουν τρόφιμα και φάρμακα καθώς εξαπλώνεται η αβεβαιότητα.
Σε αρκετές πόλεις, οι δρόμοι ήταν αισθητά πιο ήσυχοι από το συνηθισμένο.
«Μόλις έβγαλα βόλτα τον σκύλο και η πόλη μοιάζει εγκαταλελειμμένη. Οι άνθρωποι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους», δήλωσε η Αλεχάντρα Παλένσια, 35χρονη ψυχολόγος από την πόλη Μαρακάι, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
«Υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του AJ, η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού στους δρόμους του Καράκας είναι ελάχιστη.
Ο Σάντσεθ «καταδικάζει κατηγορηματικά» την παραβίαση του διεθνούς δικαίου σχετικά με τη Βενεζουέλα
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ σε επιστολή που έστειλε στα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναφέρθηκε στην «παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Βενεζουέλα, μια πράξη που καταδικάζουμε έντονα».
Ο τόνος του Σάντσεθ είναι πιο σκληρός από χθες, όταν ανέφερε ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν θα αναγνωρίσει την επέμβαση των ΗΠΑ.
Συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ+ με φόντο τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα – Τι αναμένεται να αποφασίσει
Σταθερή θα αποφασίσει να διατηρήσει κατά πάσα πιθανότητα την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ+ στη συνάντηση της Κυριακής, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του καρτέλ, παρά τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των βασικών μελών της, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα με την επέμβαση των ΗΠΑ και την απαγωγή του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.