Ενοπλες Συγκρούσεις Επικαιρότητα

Η Τουρκία σφυροκοπεί τη Συρία. Χτύπησε 181 στόχους. Άμαχοι και χριστιανοί μεταξύ των νεκρών. Βομβάρδισαν φυλακή τζιχαντιστών, υποστηρίζουν οι Κούρδοι.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Φρικτό τροχαίο με τρεις νεκρούς και 12 τραυματίες
Η Τουρκία σφυροκοπεί τη Συρία. Χτύπησε 181 στόχους. Άμαχοι και χριστιανοί μεταξύ των νεκρών. Βομβάρδισαν φυλακή τζιχαντιστών, υποστηρίζουν οι Κούρδοι.

Χθες αργά το βράδυ, η Τουρκία ανακοίνωση την έναρξη της χερσαίας φάσης της στρατιωτικής επίθεσης ανατολικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία.

Από την πλευρα τους, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία, που ανακοίνωσαν πως ήρθαν αντιμέτωπες με μια χερσαία επίθεση τουρκικών στρατευμάτων. «Μια χερσαία επίθεση τουρκικών δυνάμεων απωθήθηκε από μαχητές των SDF στην πόλη Τελ Αμπιάντ. Καμία προέλαση μέχρι στιγμής», τόνισε αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος των SDF Μουσταφά Μπαλί.

Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση, που μέχρι στιγμής έχει πλήξει 181 στόχους, μεταξύ των οποίων και χριστιανικά χωριά, εστιάζεται στις πόλεις Ντερίκ, Καμισλί, Ντερμπασίγια, Ρας αλ Αϊν, Ταλ Αμπιάντ και Τζαραμπλούς.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, όπου η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει μία ασφαλή ζώνη, την οποία θα ελέγχει και θα εγκαταστήσει εκεί εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας που έχει στο έδαφος της.

«Οι κομάντος μας συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε μια ακόμα ανάρτησή του στο twitter. Στο πλαίσιο δε της απαραίτητης… προπαγάνδας, ανέβασε και εικόνες από την επιχείρηση στη Συρία.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg στόχος του τουρκικού στρατού είναι να περικυκλωθούν οι συγκεκριμένες πόλεις προτού οι Τούρκοι στρατιώτες προχωρήσουν νοτιότερα προς το εσωτερικό της Συρίας.

Το CNN μετέδιδε εικόνες χάους με εκατοντάδες αμάχους να επιχειρούν να εγκαταλείψουν τις πόλεις που πλήττονται από τις βόμβες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), 2 άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμη 2 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 8 άμαχοι.

Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν από την Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι και μια φυλακή όπου κρατούνται μαχητές του ISIS. Αυτό υποστηρίζει η συμμαχία υπό κουρδική ηγεσία η οποία ελέγχει τη βορειοανατολική Συρία.«Μια από τις φυλακές όπου κρατούνται μέλη του Ισλαμικού Κράτους επλήγη από τουρκική αεροπορική επιδρομή», ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) με ανάρτησή τους στο Twitter, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία διατείνεται σε επιστολή της προς το ΣΑ του ΟΗΕ ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία θα είναι «αναλογική».