Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

Η Τζίνα Χάσπελ, πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA και ο έκπληκτος Τίλερσον

Παιχνίδι ρουτίνας είναι για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η αποπομπή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησής του και η αλλαγή θέσεων.

Σαν το τηλεριάλιτι που παρουσίαζε κάποτε, παριστάνοντας το αφεντικό που προσλαμβάνει και απολύει προσωπικό, ο Αμερικανός πρόεδρος πρωταγωνίστησε χθες σε άλλο ένα επεισόδιο, δείχνοντας την έξοδο στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Ρεξ Τίλερσον.

«Τον συμπαθώ τον Ρεξ, αλλά διαφωνούμε», έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στο twitter, συγχαίροντας σε άλλο μήνυμα τον αντικαταστάτη του κορυφαίου υπουργού του! Ο Τίλερσον είχε μόλις επιστρέψει από ταξίδι στην Αφρική και δεν είχε μιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ όταν πληροφορήθηκε πως στο γραφείο του θα κάθεται στο εξής ο επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι είχε ειδοποιήσει την Παρασκευή τον Τίλερσον «να έχει τον νου του στο προεδρικό twitter».

Αν και είχε διαψεύσει πολλές φορές ότι θα αντικαταστήσει τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τραμπ τελικά το έπραξε, λέγοντας πως θέλει να ανανεώσει τη διπλωματική ομάδα του πριν από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα. Στη θέση του διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) θα τοποθετηθεί η Τζίνα Χέισπελ.

Μάικ Πομπέο: Πιστό «γεράκι» του προέδρου και υπερσυντηρητικός

«Με τον Μάικ Πομπέο έχουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης», δήλωσε ο Τραμπ, δίνοντας το στίγμα της «νέας» εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει. Ακραιφνής συντηρητικός, ο Πομπέο ανήκει στην πιο σκληροπυρηνική ομάδα των Ρεπουμπλικανών, που θέλει πλήρη ρήξη με το Ιράν, ταυτίζεται με τις πιο ακραίες πολιτικές του Τραμπ και θεωρείται «γεράκι».

Είναι απόφοιτος της στρατιωτικής ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ και της Νομικής του Χάρβαρντ. Είχε εκλεγεί βουλευτής πριν τοποθετηθεί από τον Τραμπ στη διεύθυνση της CIA, εξοστρακίζοντας τον πρώην επικεφαλής Τζέιμς Κόμεϊ.

Τζίνα Χάσπελ: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA

Πρόκειται για ένα από τα πιο επίλεκτα και γνωστά στελέχη της CIA, στους κόλπους της οποίας εργάζεται επί τρεις δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μία κάπως μυστηριώδη φιγούρα για τον κόσμο, έξω από αυτήν.

Ενδεικτικό αυτού είναι ότι ακόμα και ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του ονόματός της δια στόματος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κυκλοφορεί στα Μέσα μία φωτογραφία που… δεν απεικονίζει την ίδια! Διόλου περίεργο αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μία κατάσκοπο. Συμμετείχε και επέβλεπε κάποιες εκ των σημαντικότερων και δυσκολότερων μυστικών επιχειρήσεων εκτός αμερικάνικου εδάφους. Το πρόσωπό της ήταν μέχρι χθες ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα αμερικανικά μυστικά.

Η ιστορική σημασία, όμως, της υποψηφιότητάς της και το «ιστορικό ορόσημο» που αυτή αποτελεί, επισκιάστηκε αμέσως εξαιτίας της σύνδεσής του ονόματός της με κάποια από τα σκληρά βασανιστήρια και τις αμφιλεγόμενες μεθόδους για τις οποίες έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί η CIA. Λέγεται ότι η Χάσπελ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, είχε αναλάβει να επιβλέπει ανακριτικές μεθόδους που προσιδίαζαν σε βασανιστήρια.

Η Washington Post ισχυρίζεται ότι είχε «διευθύνει μια μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη όπου οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε προσομοιώσεις πνιγμού και άλλες κακομεταχειρίσεις». Τα αμερικάνικα μίντια υποστηρίζουν πως η Τζίνα Χάσπελ είχε επίσης αναμιχθεί στην καταστροφή ενοχοποιητικών βίντεο γι’ αυτές τις τεχνικές «προωθημένης ανάκρισης» που εφαρμόσθηκαν σε πολλούς κρατουμένους στην Ταϊλάνδη. Το European Center for Constitutional and Human Rights, ένας οργανισμός στο Βερολίνο, πιέζει εδώ και χρόνια τη Γερμανία, μάλιστα, να ασκήσει πιέσεις για τη σύλληψη της Χάσπελ για τον ρόλο της στους βασανισμούς αυτούς.

Η προαγωγή της έχει διχάσει ακόμα και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, στελέχη του οποίου υποστηρίζουν πως θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την μορφή και το εύρος της εμπλοκής της στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών και να δεσμευτεί ότι δεν θα καταφύγει ξανά σε παρόμοιες μεθόδους. Εκτός από την απόλυτη στήριξη του Αμερικάνου προέδρου, όμως, η 61χρονη γυναίκα έχει έναν ακόμα ισχυρό σύμμαχο. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Μάικ Πομπέο, το νέο υπουργό Εξωτερικών και μέχει χθες προϊστάμενό της.

«Η Τζίνα είναι υποδειγματική κατάσκοπος και αφοσιωμένη πατριώτισσα και φέρνει πάνω από 30 χρόνια πείρας στην υπηρεσία. Είναι επίσης μια έμπειρη ηγέτης με φανταστική ικανότητα να πράττει και να εμπνέει αυτούς που την περιβάλλουν», είχε δηλώσει ο Μάικ Πομπέο όταν την είχε διορίσει δεύτερη στην ιεραρχία της CIA, πριν από έναν χρόνο.