Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κάνει αμερικανούς αξιωματούχους να ανησυχούν για τις δυνατότητες του Πεκίνου
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης από χάκερ υποστηριζόμενους από την Κίνα. Το τελευταίο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο κυβερνοεπιθέσεων με στόχο πολιτικά πρόσωπα, κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες των ΗΠΑ, για τις οποίες η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο.
Αν και οι λεπτομέρειες της επίθεσης παραμένουν λιγοστές, οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας λένε στο Bloomberg ότι επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ που υποστήριζαν ότι η Κίνα είναι η «πιο ενεργή και επίμονη απειλή στον κυβερνοχώρο για τον Λευκό Οίκο, τον ιδιωτικό τομέα και τα δίκτυα κρίσιμων υποδομών».
«Οι Ρώσοι λαμβάνουν μεγάλη προσοχή λόγω της χρήσης κυβερνοεπιθέσεων», δήλωσε ο Άνταμ Σίγκαλ, διευθυντής του Προγράμματος Ψηφιακής Πολιτικής και Πολιτικής του Κυβερνοχώρου του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, αναφερόμενος στις συνδεόμενες με τη Ρωσία παραβιάσεις του μεγαλύτερου αγωγού καυσίμων στις ΗΠΑ και ενός δορυφορικού δικτύου στην Ουκρανία.
«Αλλά οι Κινέζοι αποτελούν τη μακροπρόθεσμη απειλή λόγω της τεχνολογίας τους και του εύρους και της κλίμακας των επιχειρήσεών τους», προσθέτει.
Αρνείται τις κατηγορίες η Κίνα
Κινέζοι αξιωματούχοι αρνούνται εδώ και καιρό τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για τις κυβερνοεπιθέσεις και εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στο υπουργείο Οικονομικών «αδικαιολόγητους και αβάσιμους».
«Η Κίνα αντιτίθεται σε όλες τις μορφές hacking και, ειδικότερα, αντιτιθέμεθα στη διάδοση παραπληροφόρησης που σχετίζεται με την Κίνα με κίνητρο την πολιτική ατζέντα», δήλωσε η εκπρόσωπος Mao Ning στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ωστόσο, επικρίνουν όλο και πιο έντονα τις απειλές της Κίνας στον κυβερνοχώρο και έχουν υποσχεθεί περαιτέρω τιμωρητικές ενέργειες.
Μόλις λίγες ημέρες πριν δημοσιοποιηθεί η παραβίαση στο υπουργείο Οικονομικών, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν εντοπίσει μια ένατη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που επηρεάστηκε από μια εκτεταμένη εκστρατεία κατασκοπείας, για την οποία κατηγορείται η Κίνα. Δεν έχουν ανακοινωθεί όλα τα θύματα, αλλά η AT&T Inc. και η Verizon Communications Inc. παραδέχθηκαν ότι επλήγησαν στο πλαίσιο της εκστρατείας κατασκοπείας.
Στόχος των χάκερ και ο Τραμπ
Οι χάκερ είχαν πρόσβαση σε επικοινωνίες που ανήκαν σε «περιορισμένο αριθμό» ανθρώπων της κυβέρνησης και της πολιτικής, στους οποίους περιλαμβάνονταν ο τότε υποψήφιος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος συνεργάτης του γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς και το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.
Η Κίνα κατηγορήθηκε επίσης το 2023 ότι παραβίασε τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βασικών κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα Νίκολας Μπερνς.
«Παραμένει ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα σε αυτή τη σχέση», δήλωσε ο Μπερνς σε συνέντευξή του στο Bloomberg News νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι μεταφέρουν τα όσα λένε στις δημόσιες δηλώσεις τους σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών. «Αρνούνται ότι υπάρχει οποιαδήποτε κινεζική επίθεση».
Ο Cui Hongjian, πρώην Κινέζος διπλωμάτης που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Σπουδών του Πεκίνου, δήλωσε ότι οι κατηγορίες για χάκινγκ μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αντικατοπτρίζουν την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
«Από την άποψη της Κίνας, οι ΗΠΑ κατηγορούν το Πεκίνο όλο και πιο συχνά και «σπιλώνουν» σκόπιμα την εικόνα της», είπε.
«Ενώ και οι δύο πλευρές αποδίδουν σημασία στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και βλέπουν την άλλη ως σημαντική απειλή, οι κυβερνοεπιθέσεις μοιάζουν περισσότερο με ένα ατύχημα παρά με μια μετωπική σύγκρουση σε άλλους τομείς πολιτικής, όπως η Ταϊβάν, οπότε η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη», είπε.
Οι δυνατότητες της Κίνας
Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας διαφωνούν σχετικά με το αν η συχνότητα των κινεζικών παραβιάσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ή αν απλώς εντοπίζονται και αναγνωρίζονται δημοσίως περισσότερες.
Αλλά πολλοί συμφωνούν ότι οι δυνατότητες της Κίνας στο συγκεκριμένο πεδίο έχουν βελτιωθεί σημαντικά και ότι η εστίασή της έχει μετατοπιστεί.
Πριν από σχεδόν μια δεκαετία, για παράδειγμα, Κινέζοι, κρατικά υποστηριζόμενοι, χάκερ έκλεψαν προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων κυβερνητικών υπαλλήλων από το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αρχές.
Η Κίνα κατηγορήθηκε επίσης ότι χάκαρε την Equifax, τα ξενοδοχεία Marriott και την ασφαλιστική εταιρεία υγείας Anthem για να συγκεντρώσει τεράστιους όγκους δεδομένων για τους Αμερικανούς – πληροφορίες με οικονομική και πληροφοριακή αξία που «μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης από την Κίνα», δήλωσε το 2020 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν επίσης την Κίνα για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από αμερικανικές εταιρείες στους τομείς της γεωργίας, της βιοτεχνολογίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της αεροπορίας, της ρομποτικής και των ημιαγωγών, ορισμένες από αυτές μέσω κυβερνοεπιθέσεων.
Σενάρια για μελλοντικές επιθέσεις
Πιο πρόσφατα, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι Κινέζοι χάκερ προσπαθούν να εισχωρήσουν στα δίκτυα εταιρειών που εξυπηρετούν κρίσιμα τμήματα της οικονομίας, με στόχο «αποδιοργανωτικές ή καταστροφικές» κυβερνοεπιθέσεις σε περίπτωση μεγάλης κρίσης ή σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.
Η ικανότητα hacking της Κίνας έχει βοηθηθεί από τη δημιουργία μιας δεξαμενής ταλέντων που διατρέχει σχολές κυβερνοασφάλειας παγκόσμιας κλάσης, δήλωσε ο Dakota Cary, σύμβουλος που επικεντρώνεται στην Κίνα στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας SentinelOne. «Η Κίνα διαθέτει πλέον πολύ περισσότερους χάκερ από ό,τι πριν από μια δεκαετία, επιτρέποντας στο κράτος να πραγματοποιεί περισσότερες επιθέσεις εναντίον ενός ευρύτερου φάσματος στόχων», δήλωσε ο Cary.
Ο Segal, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι οι χάκερ της Κίνας συνήθιζαν να λειτουργούν σαν διαρρήκτης που χτυπάει κάθε πόρτα στη γειτονιά για να δει ποια είναι ανοιχτή. Αυτές τις μέρες, είπε, μπορούν να παρακάμψουν την ασφάλεια του σπιτιού, να μπουν σε ένα σπίτι και να παραμονεύουν απαρατήρητοι.
«Οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενέργειας και ύδρευσης θα συνεχίσουν να αισθάνονται το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, καθώς η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία και να φυτέψει κακόβουλο κώδικα που θα εκτελεστεί αργότερα», δήλωσε ο Brian Harrell, πρώην βοηθός υπουργός για την προστασία των υποδομών στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Πολλές εισβολές έχουν ανακαλυφθεί, αλλά θα υποθέσω ότι οι περισσότερες δεν έχουν ανακαλυφθεί».
Πηγή: Bloomberg