Επικαιρότητα Καιρός

Καιρός – Κολυδάς: Ποιες είναι οι Αλκυονίδες μέρες και γιατί διαρκούν περισσότερο στην Αττική

Davis Cup: Νίκη για τα αδέλφια Τσιτσιπά και άνοδος της Ελλάδας στο World Group 1

Με μία ανάρτηση στο Twitter ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς δίνει μια εξήγηση για τις Αλκυονίδες μέρες και σημειώνει πως στην Αττική διαρκούν περισσότερο.

Ο γνωστός μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ τονίζει πως ως Αλκυονίδες ημέρες «ορίζονται οι “ημέρες καλοκαιρίας” μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου”.

«Τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να “κυλήσει” με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ» σημειώνει.

Στη συνέχεια ενημερώνει πως «η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Έτσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε».

Τέλος, υπογραμμίζει πως «στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που «παγιδεύει» τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες».