Ελλάδα Επικαιρότητα Καιρός

Καιρός: Θερμή εισβολή το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα – Στην κατάψυξη η υπόλοιπη Ευρώπη

Καιρός: Θερμή εισβολή το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα – Στην κατάψυξη η υπόλοιπη Ευρώπη

Ο καιρός αυτό το Σαββατοκύριακο (09 – 10.01.2021) στην Ευρώπη θα έχει δύο ακραία πρόσωπα. Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ελλάδα και πολύ κρύο σε άλλες χώρες, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Ενδεικτικά, ο καιρός στη χώρα μας το προσεχές διήμερο θα θυμίζει Άνοιξη. Ο υδράργυρος θα ανέβει έως και 15° βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, εκτιμά το meteo.

Κι αυτό επειδή θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο με κατεύθυνση την περιοχή μας.

Από την άλλη, η Ιβηρική Χερσόνησος προβλέπεται να δεχθεί πολύ μεγάλα ύψη χιονιού, όπως και τα Βόρεια Βαλκάνια. Ακόμη, μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη Νότια Ισπανία, στο Μαρόκο και στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Καιρός: Θερμή εισβολή το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα – Στην κατάψυξη η υπόλοιπη Ευρώπη

Τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα μας έχουν καταγραφεί εξίσου υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο μόλις σε δύο χρονιές:

Στις 29 Ιανουαρίου 1987 καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 25°C στη Νότια Ελλάδα, με υψηλότερη αυτή στο Λεωνίδιο με 28°C (ΕΜΥ). Στο Θησείο την ίδια ημέρα καταγράφηκαν 22,6°C στον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή για τον μήνα την περίοδο 1897 – 2020.

Την Πρωτοχρονιά του 2010 καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας από την αρχή των μετρήσεων στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις Βρύσσες Ηρακλείου της Κρήτης ο μετεωρολογικός σταθμός του EAA/meteo.gr κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 30,4°C, στο Ηράκλειο 29,8ºC και στην Κνωσό 29,8°C.