Επικαιρότητα Εσωτερική Ασφάλεια

Κακοκαιρία Daniel: Φόβος για δεκάδες νεκρούς, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων – Πλημμυρίζει η Λάρισα

Κακοκαιρία Daniel: Φόβος για δεκάδες νεκρούς, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων – Πλημμυρίζει η Λάρισα

Θεσσαλία με τους κατοίκους της Λάρισας να βιώνουν ώρες αγωνίας καθώς η στάθμη του Πηνειού όλο και ανεβαίνει με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν και να συσσωρεύονται τεράστιες ποσότητες νερού και Λάσπης.

Η στάθμη του νερού έχει ξεπεράσει τα 9 μέτρα ενώ τα 112 δεν σταματούν να ηχούν, καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές.

Η συνοικία του Αγίου Θωμά μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να απεγκλωβίζει κατοίκους το πρωί της Παρασκευής.

Απελπιστική είναι η εικόνα στη Λάρισα όπου τα πάντα έχουν παραδοθεί στο μένος των χειμάρρων

Σύμφωνα με τον δήμαρχο και τους κατοίκους της περιοχής η στάθμη των νερών ανεβαίνει περίπου μισό μέτρο ανά ώρα. Τη νύχτα οι αρχές μοίραζαν σακιά με άμμο στους πολίτες, που προσπαθούσαν να στήσουν αυτοσχέδια φράγματα.

Δεκάδες εθελοντές προσπαθούν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Μεταφέρουν όσους απεγκλωβίζονται ακόμη και στους ώμους.

Κακοκαιρία Daniel: Φόβος για δεκάδες νεκρούς, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων – Πλημμυρίζει η Λάρισα

Εκκενώνονται περιοχές

Πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν και στις συνοικίες ΑΤΑ, Νέα Σμύρνη ενώ στην περιοχή «Γιάννουλη», εκκενώθηκαν οι εργατικές κατοικίες.

Παράλληλα, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν επίσης Μάνδρα, Κουτσόχερο και Αμυγδαλέα.

Κακοκαιρία Daniel: Φόβος για δεκάδες νεκρούς, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων – Πλημμυρίζει η Λάρισα

Σύμφωνα με το περιφερειάρχη Θεσσαλίας «η στάθμη του νερού στον Πηνειό, έχει φτάσει στα 9 μέτρα από τα 4 που είναι συνήθως σε μια νεροποντή».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στην ΕΡΤ λίγο πριν τις 8 το πρωί «θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για κάποια έκτακτη εξέλιξη». Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις εκβολές του Πηνείου, στο Δέλτα, όπου θα φύγει ο μεγάλος όγκος νερού στο Αιγαίο.

Δείτε το μέγεθος της πλημμύρας στην πανοραμική εικόνα που ανέβασε χρήστης του Facebook:

Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων, φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Ο επτά νεκρούς ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας Daniel στη χώρα, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, καθώς υπάρχουν περιοχές που, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν έχουν ακόμα επέμβει οι διασωστικές αρχές, κάτι που αυξάνει τους φόβους για αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Ανατριχιαστικές είναι μαρτυρίες κατοίκων που βρίσκονται στις πλημμυρισμένες περιοχές που κάνουν λόγο για εντοπισμό και ανάσυρση σορών, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες.

«Γιατί άργησαν; Μετράμε 10 νεκρούς»

Κάτοικος καταγγέλλει στο Open πως υπάρχουν περισσότεροι από 10 νεκροί στα πλημμυρισμένα σπίτια. «Η βοήθεια άργησε να έρθει πάνω από 15 ώρες.

Εθελοντές βγάζαμε και νεκρούς, υπάρχουν νεκροί. Πάνω από 10 άτομα. Στη γειτονιά μου είναι δύο γιαγιάδες. 10 (σ.σ. νεκρούς) μετράμε από φίλους και συγγενείς», αναφέρει ο κάτοικος ο οποίος με το τρακτέρ του αναζητά επιζώντες.

Κακοκαιρία Daniel: Φόβος για δεκάδες νεκρούς, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων – Πλημμυρίζει η Λάρισα

Και καταγγέλλει: «15 ώρες για να έρθουμε 5 βάρκες; Η περισσότερη βοήθεια είναι από εθελοντές και ψαράδες. Ήρθε ο στρατός, αλλά άργησε. Γιατί να αργήσει; Για ποιο λόγο; Στο σπίτι μου έχω 2,5 μέτρα νερό. Υπάρχουν άνθρωποι πάνω στα σπίτια που παίρνουν χάπια, καρκινοπαθείς, πρέπει να φάνε… Δεν βλέπω κάποιον γιατρό, κάποιο ΕΚΑΒ να δώσει τις πρώτες βοήθειες, ένας συντονισμός. Κάποιος να βοηθήσει την κατάσταση. Τα εναέρια μέσα πετούν αλλά δεν υπάρχει συντονισμός. Ένα τηλέφωνο συντονισμού θέλουμε».

«Μια γιαγιά επιπλέει στην κουζίνα πνιγμένη»

Ασύλληπτη μαρτυρία από κάτοικο του Παλαμά Καρδίτσας για μία ακόμα νεκρή από τις πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο.

Η μαρτυρία του Γιάννη Χατζή στον ΣΚΑΙ είναι ανατριχιαστική. Όπως είπε ο ίδιος, υπάρχει ηλικιωμένη νεκρή μέσα στο σπίτι της και όταν ενημέρωσαν τις αρχές τους είπαν πως «πρώτα θα πάρουμε τους ζωντανούς και μετά τους νεκρούς». Επίσης ακόμα ένας κάτοικος του Παλαμά είπε πως «μόνο στη γειτονιά μου είναι δύο γιαγιάδες που επιπλέουν σαν βάρκες».

«Εδώ δίπλα μία γιαγιά επιπλέει στο νερό, μέσα στην κουζίνα, είναι πνιγμένη. Πτώματα ζώων περνούν. Ανά τρία-τέσσερα σπίτια υπάρχουν κατεδαφίσεις. Η νεκρή γιαγιά είναι πέντε σπίτια παρακάτω. Ενημερώσαμε τις αρχές και είπαν πρώτα θα πάρουμε τους ζωντανούς και μετά τους νεκρούς. Είναι και άλλοι… Επειδή υπάρχουν γερόντια και παππούδες που έμειναν μόνοι, αυτά τα ανθρωπάκια τα καημένα έχουν πνιγεί μέσα…» είπε ο κ. Χατζής.