Ελλάδα Επικαιρότητα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς – Αναβάλλονται ραντεβού στο Παίδων Πεντέλης

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς – Αναβάλλονται ραντεβού στο Παίδων Πεντέλης

Σε μέγιστο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές τα τελευταία 24ωρα, καθώς η κακοκαιρία «Ελπίς» σφυροκοπά τη χώρα, ενώ υπάρχουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» αναβάλλονται εμβολιασμοί στο Παίδων Πεντέλης σήμερα και αύριο,ενώ τροποποιήσεις πιθανότατα θα υπάρξουν και στους εμβολιασμούς των ενηλίκων.

Τα «χαμένα» ραντεβού μετατίθενται για την Πέμπτη 27/1 και την Παρασκευή 28/1 και θα πραγματοποιηθούν στο Μega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας», ενώ οι γονείς θα ενημερωθούν με SMS στα κινητά τους τηλέφωνα για τη νέα ακριβή ήμερα και ώρα του εμβολιασμού των παιδιών.

Το iatropedia.gr επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στον οποίο έθεσε το ερώτημα, τι θα γίνει με την πιθανότητα ακύρωσης εμβολιασμών ενηλίκων εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ο ίδιος ήταν καθησυχαστικός. “Όποιος ενήλικας δεν μπορέσει να πάει στο ραντεβού του, μπορεί να το επαναπρογραμματίσει άμεσα. Έχουμε πολλά διαθέσιμα slots”, απάντησε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πάντως, προς το παρόν μόνο τα νοσοκομεία και εμβολιαστικά κέντρα στα βόρεια Προάστια αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα προσβασιμότητας.

Σε ετοιμότητα νοσοκομεία και ΕΚΑΒ
Από την Παρασκευή επίσης βρίσκονται σε ετοιμότητα τα Δημόσια Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, ενώ από σήμερα Δευτέρα και οι ειδικές μονάδες Άμεσης Επέμβασης και Απεγκλωβισμού ασθενών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει φέρει ακραία φαινόμενα.

Οδηγίες προς τους ασθενείς να παραμείνουν σε θερμαινόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, εξέδωσε -εκτός από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που δεν θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου, οι χιονοπτώσεις και ο παγετός που αναμένεται να επικρατήσουν σε όλη τη χώρα και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα από σήμερα Δευτέρα (24/1) έως και την Τετάρτη (26/1), αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας αλλά και ατυχημάτων στους πολίτες και κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Οι οδηγίες της Ένωσης Πνευμονολόγων
Για την καλύτερη αντιμετώπιση της κακοκαιρίας η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, εξέδωσε οδηγίες, επισημαίνοντας πως “στο πλαίσιο των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών θα πρέπει οι πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς θερμαινόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στο κρύο”.

Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους, όσοι ασθενείς υποφέρουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους, “γιατί η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες δύναται να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων ή παροξυσμό της νόσου”.

«Συνεχίστε να τηρείτε τα μέτρα»
Επιπρόσθετα, οι γιατροί δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν πως παράλληλα με την μέριμνα για την υγεία μας απέναντι στην κακοκαιρία, θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι και στη σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, καθώς η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον «καραδοκεί».

“Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, καθώς και στους κανόνες της αναπνευστικής υγιεινής ενάντια του κοροναϊού λόγω πιθανών φαινομένων συγχρωτισμού”, αναφέρουν τα μέλη της Ένωσης.

Σε μέγιστη ετοιμότητα νοσοκομεία και ΕΚΑΒ
Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, έχει τεθεί σε μέγιστη ετοιμότητα από την Παρασκευή όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

Με τη μετακίνηση της κακοκαιρίας σήμερα από τη νησιωτική χώρα στην Αττική, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προετοιμασία των νοσοκομειακών μονάδων της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), Νίκος Παπαευσταθίου, έδωσε εντολή στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ελέγξουν όλες τις κρίσιμες υποδομές (ρεύμα, γεννήτριες, καύσιμα θέρμανσης και οξυγόνο) των νοσοκομείων ευθύνης τους, ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία και παροχή φροντίδας προς τους ασθενείς.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους διοικητές των ΥΠΕ να θέσουν σε καθεστώς μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας όλο το υγειονομικό προσωπικό και το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Παράλληλα ενεργοποίησε και τον μέγιστο αριθμό ασθενοφόρων, τα πληρώματα των οποίων θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την πυροσβεστική και την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να τους παρέχουν διευκόλυνση στην πρόσβαση στα νοσοκομεία για τη διακομιδή ασθενών -και ιδιαίτερα νεφροπαθών.

Επίσημη “πρώτη” για τις Μονάδες Απεγκλωβισμού ασθενών και πολιτών
Σήμερα αναμένεται να τεθούν για πρώτη φορά σε λειτουργία οι πέντε Ειδικές Μονάδες Άμεσης Επέμβασης και Απεγκλωβισμού ασθενών και πολιτών, του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) και της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόκειται για πέντε ειδικά διαμορφωμένα ερπυστριοφόρα οχήματα, που θα αξιοποιηθούν σε δύσκολες αποστολές μεταφοράς ασθενών κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Μεταξύ των οχημάτων υπάρχει και ειδικά διαμορφωμένο ερπυστριοφόρο που μπορεί να μεταφέρει ασθενή με φορείο.

Κάθε μονάδα διαθέτει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τα οχήματα έχουν ειδικό εξοπλισμό (απινίδωση, οξυγόνο, κ.α.).

ΠΗΓΗ newsit.gr