Επικαιρότητα Υγεία

«Καμπανάκι» Χρυσοχοΐδη: Μπορεί να «κλείσει» η Ίος λόγω κρουσμάτων

«Καμπανάκι» Χρυσοχοΐδη: Μπορεί να «κλείσει» η Ίος λόγω κρουσμάτων
Πάνω από 30 αστυνομικοί θα μεταβούν στο νησί για επιτήρηση

Για το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στην Ίο μίλησε την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επεσήμανε ότι λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος να «κλείσει» το νησί.

Περισσότεροι από 30 αστυνομικοί θα πάνε στην Ίο

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι περισσότεροι από 30 αστυνομικοί θα μεταβούν στην Ίο.

Μετάλλαξη Δέλτα: Σαρωτικοί έλεγχοι στα νησιά – Κενά στα υγειονομικά πρωτόκολλα

Προβληματισμό και ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί στους ειδικούς η νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των ειδικών, μέχρι και το τέλος Αυγούστου, η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει και στη χώρα μας, αφού εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στα νησιά στα οποία ήδη είναι γνωστή η διασπορά. Οι επιστήμονες αγωνιούν για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα και μελετούν καθημερινά τα στοιχεία.

Οι έλεγχοι

Επειδή ακριβώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα διαδοθεί αστραπιαία ειδικά μέσα στον Αύγουστο, έχουν επισημάνει στα κυβερνητικά στελέχη ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να αποφευχθούν οι όποιοι συνωστισμοί.

Κάτι που βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο ειδικά σε περίοδο διακοπών στα νησιά.

Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως έχει αποφασίσει και τον Αύγουστο να γίνονται έλεγχοι στα νησιά με στόχο να εντοπιστούν αυτοσχέδια πάρτι σε σπίτια αλλά ακόμη και σε σκάφη που φαίνεται να συμβάλουν στη διάδοση του κορονοϊού.

Ωστόσο τηρείται μία σχετική διακριτικότητα ακριβώς για να μην πληγεί η εικόνα της χώρας μας εν μέσω τουριστικής περιόδου. Προς ώρας μάλιστα έχει αποφασισθεί να μην μπει άλλο mini lockdown όπως στη Μύκονο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, εκτός κι αν σε κάποια νησιωτική περιοχή η κατάσταση ξεφύγει πλήρως.

Όλοι οι σχεδιασμοί για μεγαλύτερους περιορισμούς αφορούν στον Σεπτέμβριο οπότε και εκτιμάται ότι μπορεί η μετάλλαξη Δέλτα να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα.

Τα ξενοδοχεία

Από την άλλη πάντως και τα ξενοδοχεία προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr, ακόμη και σήμερα υπάρχουν κενά στα υγειονομικά πρωτόκολλα για εμβολιασμένους και μη.

Είναι ενδεικτικό ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν τηρείται ο διαχωρισμός για τους εσωτερικούς χώρους και ειδικά στις αίθουσες των γευμάτων, των πρωινών όπου συνήθως υπάρχει συνωστισμός.

Άλλωστε κατά την άφιξη των τουριστών δεν ζητείται υποχρεωτικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, συνεπώς και οι εσωτερικοί χώροι των ξενοδοχείων είμαι ακάλυπτοι υγειονομικά.

Στην κυβέρνηση είναι γνωστό αυτό το κενό στα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά προς ώρας φαίνεται ότι επιλέγουν να μην ανοίξουν το θέμα ακριβώς λόγω τουριστικής περιόδου.

Γι αυτό άλλωστε από τη Δευτέρα όλοι οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε όλη τη χώρα σε δύο τεστ την εβδομάδα (ένα self test και ένα rapid test), ώστε να περιορισθεί η πιθανότητα διασποράς του ιού.

Βέβαια οι συνέπειες αναμένεται να φανούν τον Σεπτέμβριο οπότε και η όποια τουριστική κίνηση θα έχει περιορισθεί.