Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Κάποιος να ενημερώσει τον Ερντογάν ότι «κέρδισε» με τη συμφωνία στο Κάιρο

Χάος στη Βαλτιμόρη μετά από έκρηξη: Μια νεκρή, τραυματίες και παγιδευμένοι

Ο Νίκος Κοτζιάς, που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα υπέγραψαν τη συμφωνία των Πρεσπών παραδίδοντας στην κυβέρνηση Ζάεφ την ονομασία και τα κλειδιά ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς το παραμικρό διαπραγματευτικό όφελος, εδώ και ημέρες καταγγέλλει, μέσω του facebook, τον Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια για τους όρους ανακήρυξης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι οι αναρτήσεις του περί «κυβερνητικών λαθροχειριών» και οι ισχυρισμοί του περί «μειωμένης ή και ανύπαρκτης επήρειας ελληνικών νησιών» αναδημοσιεύθηκαν από το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους των γειτόνων. Εχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και γνωρίζει ότι καλό ορισμένες φορές είναι να μην μπλέκεις τη διπλωματία με εν θερμώ συμπεριφορές.

Σε κάθε περίπτωση, ευτυχώς έχουμε δημοκρατία δυτικού τύπου και όλοι μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους αναλαμβάνοντας την ευθύνη των λεγομένων τους.

Ωστόσο, από τη συμφωνία του Καΐρου υπάρχουν μέχρι στιγμής δύο στοιχεία, τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Το πρώτο είναι ότι η Τουρκία αντέδρασε με οργή στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Επιτέθηκε μάλιστα με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά του προέδρου Σίσι αναφέροντας ότι προχώρησε σε απίστευτες παραχωρήσεις θαλάσσιων τμημάτων υπέρ της Αθήνας. Ο Ερντογάν έξω από την Αγία Σοφία δήλωνε με θυμό ότι διακόπτει κάθε σχέση με την Ελλάδα και ανακοίνωνε ότι το Oruc Reis θα ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο.

Τι έγινε; Τόσο «σκράπες» στη διπλωματία είναι οι Τούρκοι και αντί να πανηγυρίζουν για το «έγκλημα» του Δένδια απειλούν με αντίποινα για τις υπογραφές στο Κάιρο; Εφόσον, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η Ελλάδα τα έδωσε όλα, προχώρησε σε λαθροχειρίες και ο Μητσοτάκης μαζί με τον Δένδια δεν ξέρουν να διαβάζουν τους χάρτες, μάλλον λάθος κατάλαβε ο Ερντογάν, θα έπρεπε να στείλει λουλούδια στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τσίπρα πρέπει να πει στον Τούρκο πρόεδρο ότι και αυτός δεν ξέρει να διαβάζει χάρτες, αντί να ουρλιάζει από θυμό έξω από την Αγία Σοφία θα έπρεπε να ενημερώνεται από τις αναρτήσεις του για να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη στο Κάιρο.

Το δεύτερο αδιαμφισβήτητο στοιχείο είναι ότι εάν επί του ημερών Κοτζιά στο ΥΠΕΞ είχε υπογραφεί με την Αίγυπτο η ίδια «συμφωνία Δένδια», ακόμη και με τα «κουσούρια» της όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν, ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στο μνημόνιο με τον Σάρατζ, ο οποίος προκειμένου να προμηθευθεί πολεμικό υλικό από την Τουρκία και να μην ηττηθεί στον εμφύλιο που μαίνεται στη Λιβύη έβαλε την τζίφρα του. Αυτό είναι ένα έλλειμμα διορατικότητας που είχε η κυβέρνηση Τσίπρα και έγινε φανερό σε όλους (ιδίως στην Αγκυρα) όταν στα τέλη του 2017 έστρωνε «κόκκινα χαλιά» στον Ερντογάν για να ακούσει μέσα στο προεδρικό μέγαρο τις παράλογες απαιτήσεις του για το Αιγαίο, την «τουρκική» μειονότητα» στη Θράκη και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο αποτελεί την καλύτερη δυνατή ασπίδα της χώρας μας στις ανιστόρητες διεκδικήσεις του Ερντογάν. Είναι τμηματική γιατί σε αυτή τη συγκυρία μόνο έτσι θα μπορούσε να υπογραφεί και από τα δύο μέρη. Εξυπηρετεί πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα, δεν οργίσθηκε αδίκως ο Τούρκος πρόεδρος, είχε τους λόγους του να νιώθει ότι τον «άδειασε» το μεγαλύτερο αραβικό κράτος προς όφελος της χώρας μας. Οσο για την εθνική «υποχώρηση» που υπέστη η χώρα μετά το Κάιρο, όπως καταγγέλλει ο κ. Κοτζιάς, πρέπει να είναι πολύ «μπουνταλάδες» οι Τούρκοι. Ας διαβάζουν και τίποτα από τo facebook.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

ΠΗΓΗ