Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

Καταδικάζει την Τουρκία η ΕΕ αλλά παραπέμπει τις κυρώσεις στις καλένδες

Α.Τσίπρας: «Ξυπνάω και κοιμάμαι με τον φόβο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία - Δεν θα επιτρέψουμε γεώτρηση στην Μεγίστη»

Πριν από την απόφαση είχε προηγηθεί διεξοδική ενημέρωση των εταίρων από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος τόνισε στους ομολόγους του ότι τα προηγούμενα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ όχι μόνον δεν εισακούστηκαν, αλλά αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την Τουρκία

Η ΕΕ καταδίκασε χθες τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποίησε την Αγκυρα ότι με τη συμπεριφορά της απομακρύνεται από την προοπτική μελλοντικής ένταξης, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει το συντομότερο προτάσεις με πολιτικά και οικονομικά μέτρα εναντίον της Αγκύρας.

 

Πριν από την απόφαση είχε προηγηθεί διεξοδική ενημέρωση των εταίρων από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος τόνισε στους ομολόγους του ότι τα προηγούμενα αυστηρά μηνύματα της Ε.Ε. όχι μόνον δεν εισακούστηκαν, αλλά αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την Τουρκία η οποία έχει προβεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Η αλληλεγγύη πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής έναντι τέτοιας κατάφωρης παραβίασης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου αλλά και των συμφερόντων ολόκληρης της Ενωσης. Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά όλα τα μέσα που διαθέτει για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η τοποθέτηση του Κύπριου υπουργού στηρίχθηκε από τους εταίρους, με την ομόφωνη υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων, όπου γίνεται ρητή αναφορά στις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, στα Συμπεράσματα το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την υπό εξέλιξη παράνομη γεώτρηση και καταδικάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις και συστάσεις της Ε.Ε. για να τερματίσει αυτές τις ενέργειες συμμορφούμενη με το Διεθνές Δίκαιο.

Το Συμβούλιο τονίζει τις σοβαρές και άμεσες συνέπειες που οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν επί ολοκλήρου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Εκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και στο πλαίσιο έκφρασης έμπρακτης αλληλεγγύης, οι «28», για πρώτη φορά, καλούν την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν «χωρίς καθυστέρηση» συγκεκριμένες εισηγήσεις για λήψη κατάλληλων μέτρων. Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή, θα υποβάλει προτάσεις για μέτρα πολιτικής και οικονομικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων της προ-ενταξιακής βοήθειας που η Τουρκία λαμβάνει αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, η ΕΥΕΔ θα εξετάσει στοχευμένα μέτρα που εμπίπτουν στην εξωτερική δράση της Ένωσης.

Το Συμβούλιο δεσμεύεται να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ η συμπεριφορά της Τουρκίας θα απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Είναι προφανές ότι η χθεσινή εξέλιξη είναι θετική, στον βαθμό που οι εταίροι κάνουν ένα βήμα παραπέρα, ξεφεύγοντας από το διπλωματικό και απειλώντας πλέον την Τουρκία με επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων. Μάλιστα το γεγονός ότι κάνουν ένα επιπλέον βήμα σε μια περίοδο που έχουν ανάγκη την Άγκυρα λόγω του προσφυγικού, κάνει τη χθεσινή εξέλιξη ακόμη πιο σημαντική.