Επικαιρότητα Κυβέρνηση

Κατρούγκαλος: Ακραίοι και εθνικιστές όσοι διαφωνούν με τη χρήση του όρου Μακεδονία

Χαρακτήρισε «πατριωτική» μια λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο αυτό

Στη φούρια του περιέλαβε και τους ΑΝΕΛ: «Αυτά είναι ακραία που τα ακούω από την ΧΑ, τους Ανεξάρτητους… Συγγνώμη την Ένωση Κεντρώων ήθελα να πω και ορισμένους της ΝΔ»

Ως «ακραία και εθνικιστική» χαρακτήρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος την άρνηση της χρήσης του όρου Μακεδονία για την ονομασία των Σκοπίων επισημαίνοντας ότι η θέση της κυβέρνησης είναι η σύνθετη ονομασία «που θα επιτρέπει πλήρη διάκριση της ιστορικής ελληνικής Μακεδονίας από το άλλο κράτος και η πλήρης απαλοιφή του αλυτρωτισμού».

Υποστηρίζοντας πως η χρήση του όρου Μακεδονία για την ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας αποτελεί «πατριωτική λύση» είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε την πατριωτική λύση. Πρέπει να θεωρούμε εθνικό ότι είναι αληθές και όχι ότι μας συμφέρει και είναι προτιμότερο για τις εκλογικές μας περιφέρειες. Είναι λογικό μετρά από 8 χρόνια μιζέριας και μνημονίων να υπάρχει σε ένα κομμάτι κόσμου –  που δεν έχει ενημέρωση –  η τάση να απορρίπτει τις λύσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι».

Μετά από την σφοδρή αντίδραση των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να ενημερώσει την ολομέλεια της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του «Σκοπιανού» και για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ.
Παράλληλα, είπε πως αν και οι ΑΝΕΛ έχουν διαφοροποιημένη θέση για το ζήτημα, ο κ. Πάνος Καμμένος «έχει εκφράσει την πλήρη εμπιστοσύνη του για τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του κ. Κοτζιά» ενώ για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ανέφερε πως «πρέπει να ακούγεται ο λαός όταν μιλάει» και πως «συμμετείχαν Έλληνες πατριώτες που επιχειρήθηκε να κατευθυνθούν σε διαφορετικές θέσεις από τις εθνικές».

«Το μείζον ζήτημα των ημερών είναι το Μακεδονικό. Μια είναι η θέση της κυβέρνησης επι της οποίας διαπραγματεύεται το υπουργείο Εξωτερικών. Έχουν εκφραστεί αιτιάσεις και διαφορετικές απόψεις από τους ΑΝΕΛ όμως έχει ρητά δοθεί από τον κ. Καμμένο πλήρης εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά να διεξάγει την διαπραγματευτική προσπάθεια» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Κατρούγκαλος για να συνεχίσει με επίθεση κατά της ΝΔ: «Ποια είναι η διαπραγματευτική θέση της ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης στην συζήτηση της Βουλής για το Κυπριακό είπε προκειμένου να επικρίνει τον κ. Λεβέντη ότι η εθνική αντιπροσωπεία έχει επίσημη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Μετά άρχισε την στροφή. Έχω ακούσει συγκρουόμενα πράγματα. Ο κ. Κουμουτσάκος θεωρεί και ορθά την σύνθετη ονομασία ως τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Έχω ακούσει όμως και ακραίες – εθνικιστικές απόψεις που δεν επιθυμούν να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγά της». Στην προσπάθειά του δε να ταυτίσει τις «ακραίες και εθνικιστικές θέσεις» με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα λίγο έλειψε να συμπεριλάβει και τους ΑΝΕΛ. «Αυτά είναι ακραία που τα ακούω από την Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους… Συγγνώμη όχι τους ανεξάρτητους, την Ένωση Κεντρώων ήθελα να πω και από ορισμένους της ΝΔ. Θα ήθελα να ξέρω την θέση της ΝΔ».

«Στα συλλαλητήρια πήγαν Έλληνες πατριώτες, όμως έγινε προσπάθεια  να κατευθυνθούν σε διαφορετική γραμμή από την εθνική» τόνισε ο υπουργός σε άλλη σημείο για να υποστηρίξει πως «όσα ακούστηκαν στο συλλαλητήριο είναι αναληθή. Δεν υπάρχουν 700.000 Έλληνες στα Σκόπια. Δεν έβαλε βέτο η Γαλλία». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «πρέπει να ακούγεται όταν μιλά ο λαός. Όμως η ΝΔ πρέπει να ακούει τον λαό κάθε φορά που μιλάει και ότι και αν λέει». Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Διαπραγματευόμαστε με βάση την εθνική θέση. Υπάρχει ενημέρωση σε όποιον πολιτικό αρχηγό την ζητήσει. Τα εθνικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα. Τα λάθη επό 25 έτη των προηγούμενων κυβερνήσεων οδήγησαν πλήθος κρατών να αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Κάνω έκκληση στον πατριωτισμό σας. Προσέξτε πως θα χειριστείτε το θέμα . Άλλο ο πατριωτισμός και άλλο η πατριδοκαπηλία. Εμείς θα είμαστε η δύναμη της αλλαγής για να λύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα όπως λύσαμε το δασικό και το κτηματολόγιο. Θα διαπραγματευτούμε για να διασφαλίσουμε σφαιρική λύση με όνομα που δεν θα αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμού».

Κατά τη δευτερολογία του ενημέρωσε ότι ο τρόπος της διαπραγμάτευσης είναι «διττός» διευκρινίζοντας ότι γίνεται «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά εντατικοποιούμε το σχετικό διάλογο με διακυβερνητικούς διαύλους». Για την σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός είπε πως «το αποκλειστικό πλαίσιο είναι η πρόθεση των εθνικών θέσεων» ενώ πρόσθεσε ότι εως σήμερα έχουν υπάρξει «έξι κύκλοι σε υπηρεσιακό επίπεδο για προώθηση θεμάτων όπως διασυνοριακό Πρέσπας και οικονομικά ζητήματα».

Επανέλαβε ότι η «εθνική θέση» που καθορίζει την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης είναι «σύνθετη ονομασία που θα επιτρέπει πλήρη διάκριση της ιστορικής ελληνικής Μακεδονίας από το άλλο κράτος και πλήρη απαλοιφή αλυτρωτισμού».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος επικαλέστηκε δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να υποστηρίξει ότι το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων την δεκαετία του ’90 έγινε λόγω μικροπολιτικών ζητημάτων. «Ήξεραν ποιο είναι το σωστό αλλά προτίμησαν να κάνουν  αυτό που θα τους εξασφάλιζε την επανεκλογή». Ο υπουργός υποστήριξε δε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει την «ορθή λύση» αγνοώντας το πολιτικό κόστος: «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε την πατριωτική λύση. Πρέπει να θεωρούμε εθνικό ότι είναι αληθές και όχι ότι μας συμφέρει και είναι προτιμότερο για τις εκλογικές μας περιφέρειες. Είναι λογικό μετρά από 8 χρόνια μιζέριας μνημονίων να υπάρχει σε ένα κομμάτι κόσμου που δεν έχει ενημέρωση η τάση να απορρίπτει τις λύσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι».

Επιμένει η αντιπολίτευση: Πείτε μας πώς διαπραγματεύεστε την επίλυση του ελληνικού ζητήματος

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Τζαβάρας είπε πως «χάσατε την ευκαιρία να ενημερώσετε την εθνική αντιπροσωπεία έστω και τώρα για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την επίλυση του εθνικού θέματος. Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του και εσείς συνεχίζετε την στείρα και άγονη αντιπαράθεση. Μας εγκαλείτε ότι δεν συμβάλουμε στην επίλυση. Να αντιληφθείτε ότι η τακτική σας βλάπτει και διχάζει τον ελληνικό λαό. Δεν προσφέρετε τίποτα. Βλάπτετε. Με ποιο τρόπο διαπραγματεύεστε την επίλυση του συνολικού ζητήματος και των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπίων; Πως θα απαλειφτούν οι αναφορές στο Σύνταγμα; Πως θα αντιμετωπίζετε το ζήτημα της εθνικότητας, των βιβλίων των αγαλμάτων; Αυτά τα αφήνετε στο περιθώριο και διχάζετε. Όποιοι έχουν άλλη άποψη τους θεωρείτε εθνικιστές και εσείς δήθεν είστε οι πατριώτες».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέφερε «ποιο το επίπεδο της ωριμότητας των διαπραγματεύσεων-συνομιλιών; Θα συζητηθεί το θέμα στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ; Αντί να μας απαντήσει ο κ. Κατρούγκαλος απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο χειρισμός του θέματος γίνεται για λόγους εσωτερικού εντυπωσιασμού. Μας σηκώνει το δάχτυλο. Μας κατηγορούσατε πριν μια εβδομάδα ότι διαστρέφουμε τα λόγια του Νίμιτς και μια ημέρα μετά μίλησε για “Μακεδόνες” και σας εξέθεσε. Είστε η επιτομή της διαστρέβλωσης. Όταν συναντήθηκε Δημητρόφ-Κοτζιάς ζητήσαμε εθνικό συμβούλιο και δεν ανταποκριθήκατε. Παρέμεινε ένα κενό. Δεν σας κάναμε κριτική που δεν μας ενημερώσατε και έρχεστε σήμερα να μας πείτε ότι υπάρχει ενημέρωση και εμείς δεν την ζητάμε. Πάτε καλά; Μας λέτε ότι κληρονομήσατε το θέμα. Δηλαδή τι να πουμε; Να κατηγορήσουμε τους προγόνους μας για το τουρκικό ή το κυπριακό; Εμφανίζεστε ως οι καλοί λύτες και όλοι οι υπόλοιποι είναι κακοί. Τι είναι αυτά που κάνετε;  Το να μας βρίζετε δηλώνει ότι η αλαζονεία σας φτάνει στο επίπεδο να θεωρείτε ότι όταν κάποιος πολίτης εκφράζει διαφορετική γνώμη σας αντιμιλάει. Γιατί κάνατε την εμπρηστική ομιλία σήμερα;».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ως στόχο την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και «την περικύκλωση της Ρωσίας».

Τέλος ο Νίκος Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι «από τις ταραχές προκύπτουν πάντα καλύτεροι δρόμοι» ωστόσο κάλεσε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μην αφήσουν περιθώριο πολιτικού κανιβαλισμού στην Χρυσή Αυγή.

www.1069.gr