Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Κορωνοϊός: 5.191 νέα κρούσματα και 459 επαναλοιμώξεις – 30 θάνατοι και 224 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 5.191 νέα κρούσματα και 459 επαναλοιμώξεις – 30 θάνατοι και 224 διασωληνωμένοι

Τα τελευταία στοιχεία για τα νέα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, βάσει της έκθεσης του ΕΟΔΥ

Σε 5.191 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 459.

Σήμερα, Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, ανακοινώθηκαν 30 θάνατοιΔιασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 224 ασθενείς.

Τσιόδρας: Η υβριδική ανοσία μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε πως θα έχουμε ένα πιο κανονικό καλοκαίρι

Στην υψηλή αξία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας ότι με τα εμβόλια αποφύγαμε την καταγραφή 39.000 θανάτων.

Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Κορωνοϊός: 5.191 νέα κρούσματα και 459 επαναλοιμώξεις – 30 θάνατοι και 224 διασωληνωμένοι-2
Τσιόδρας: Η υβριδική ανοσία μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε πως θα έχουμε ένα πιο κανονικό καλοκαίρι

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τον καταιγισμό της γνώσης για τη λοίμωξη Covid-19 στην επιστημονική κοινότητα, στο μέλλον ο έλεγχος και η διαχείρισή της θα είναι πιο εύκολη. Τόνισε δε ότι η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, θα βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο.

«Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80%, με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε νέες παραλλαγές του κορωνοϊού στο μέλλον με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια.

Μαγιορκίνης για μάσκες: Πότε θα απαλλαγούμε

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Οι ειδικοί παρατηρούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία βελτιώνονται, προκειμένου να αποφασίσουν για το πότε θα καταργηθούν οι μάσκες.

Μία πρώτη ημερομηνία, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, είναι η 1η Ιουνίου. «Η συζήτηση γίνεται για να δούμε πως κινούνται τα επιδημιολογικά στοιχεία. Είναι μία κατάσταση ακόμα ρευστή. Είναι η μεγαλύτερη χρονική περίοδος που βλέπουμε ύφεση», δήλωσε.

Κορωνοϊός: 5.191 νέα κρούσματα και 459 επαναλοιμώξεις – 30 θάνατοι και 224 διασωληνωμένοι-3
Μαγιορκίνης για μάσκες: Πότε θα απαλλαγούμε – Τι ισχύει για τις ευάλωτες ομάδες

«Υπάρχουν δύο μεταλλάξεις της Όμικρον που είδαμε να αυξάνονται στην Αφρική. Είναι μία κατάσταση που ακόμα δεν την ξέρουμε, δεν την κατανοούμε πλήρως. Τα παγκόσμια στοιχεία όμως είναι καλά, έχουν πέσει τα κρούσματα σε ιστορικό χαμηλό και οι θάνατοι το ίδιο».

Ο κ. Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενισχυτικές δόσεις μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με στόχο να «προλάβουν» τον Οκτώβριο, όμως η πρόταση αυτή δεν έχει κλειδώσει ακόμα.