Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Κορωνοϊός – Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης: Έρευνες κάνουν λόγο για νέα μετάλλαξη του ιού στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός – Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης: Έρευνες κάνουν λόγο για νέα μετάλλαξη του ιού στις ΗΠΑ

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ κατά τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως οφείλεται εν μέρει σε μια τοπική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Η ανακάλυψη του νέου στελέχους πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα από δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες έψαχναν για κρούσματα που να οφείλονται στη βρετανική μετάλλαξη του ιού.

Το φερόμενο ως «στέλεχος της Καλιφόρνια» ανήκει στην ίδια «οικογένεια» με το στέλεχος που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί πράγματι να βρίσκεται πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων τοπικά κατά το τελευταίο διάστημα.

Ένα από τα εργαστήρια που το ανακάλυψαν, το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, ανέφερε ότι το 24% των 2.400 δειγμάτων που εξέτασε έφεραν το νέο αυτό στέλεχος.

Μια άλλη ανάλυση έδειξε ότι το 25% των 332 δειγμάτων που συνελέγησαν στη Βόρειο Καλιφόρνια οφειλόταν στο στέλεχος αυτό του ιού.

«Υπήρχε μια τοπική μετάλλαξη κάτω από τη μύτη μας όλον αυτό τον καιρό», είπε ο δρ. Charles Chiu, μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Ο δρ. Eric Vail, παθολόγος στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai, απέδωσε τον διπλασιασμό των θανάτων λόγω του Covid-19 κατά τους τελευταίους 3 μήνες στο νέο στέλεχος.

«Πιθανότατα συνετέλεσε στην επιτάχυνση της αύξησης των κρουσμάτων κατά την διάρκεια των γιορτών», σχολίασε.

«Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι, κατά την περίοδο των γιορτών και λόγω του κρύου, η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους θα βοήθησε επίσης στην μετάδοση του ιού», προσέθεσε ο γιατρός.

ΠΗΓΗ: New York Post