Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Κορονοϊός: Εκτιμήσεις ειδικών για νέα μέτρα και προβλέψεις για έως 2.500 νεκρούς στο τέλος του έτους

Κορονοϊός: Εκτιμήσεις ειδικών για νέα μέτρα και προβλέψεις για έως 2.500 νεκρούς στο τέλος του έτους

Έκκληση των ειδικών για επιτάχυνση των εμβολιασμών

Για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών.

Λουκίδης στο OPEN: Θα υπάρξουν μέτρα τοπικού χαρακτήρα

«Είμαστε σε μια φάση που το κράτος αποφάσισε η κοινωνία και η οικονομία να μείνουν ανοιχτές. Σίγουρα εάν αυτά τα πράγματα που βλέπουμε συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι σίγουρο πως σε τοπικό επίπεδο -παρόλο που λένε πως δεν θα παρθεί κανένα μέτρο- θα υπάρξουν κάποια μέτρα που θα προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν τη διασπορά», είπε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN ο καθηγητής πνευμονολογίας Σ. Λουκίδης και συνέχισε:

«Η Αττική το τελευταίο 3μηνο έχει μια σταθερότητα στα περιστατικά της. Φαίνεται πως υπάρχει πίεση στο Βόρειο τμήμα της χώρας και στο επίπεδο υγειονομικής υποστήριξης και δεν υπάρχει γενικά μια προσπάθεια περιορισμού, αντίθετα υπάρχει προσπάθεια διασποράς. Ο κόσμος έχει κουραστεί κι ολας».

«Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό προσπαθούμε να το βάλουμε σε ένα καλούπι και να πούμε πως η πανδημία οδηγείται από τους ανεμβολίαστους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τη δυνατότητα της 3ης δόσης με πρώτη ομάδα τους μεγάλους ανθρώπους και τους ευάλωτους», συνέχισε ο κ. Λουκίδης.

Τζανάκης: Έως 2.500 νεκροί στο τέλος του έτους

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως νούμερα είναι αμείλικτα, ενώ εκτίμησε πως από δω και πέρα θα έχουμε περίπου 2.500 νεκρούς από κορονοϊό στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους.

«Κάθε 1000 κρούσματα που ανεβαίνουμε καθημερινά, θα ανεβαίνουμε κατά μέσο όρο και 10 νεκρούς.» τόνισε  ο καθηγητής ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι σε ημερήσια βάση να φτάσουν τους 40 με 45.

Ο καθηγητής στάθηκε μάλιστα και στα χαμηλά, όπως είπε, ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 80: «Στις ηλικίες αυτές οι εμβολιασμένοι είναι γύρω στο 73%. Είναι τραγικό, πρέπει να τους βρούμε και να τους εμβολιάσουμε προσωπικά. Οι γιατροί να πάνε να τους βρουν»

Προτάσσοντας την σημασία του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως εάν κατά ένα μαγικό τρόπο είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 95% στις ηλικίες άνω των 60, θα είχαμε 7-8 θανάτους την ημέρα

Αναφερόμενος στις παρελάσεις τόνισε πως δεν θα αφήσουν κάποιο επιδημιολογικό αποτύπωμα αν γίνουν οργανωμένα, ωστόσο το ζήτημα όπως είπε είναι η ατομική συμπεριφορά του καθενός: «Μπορεί σε μια περιοχή να μην γίνουν παρελάσεις, αλλά αν πάμε να γεμίσουμε τις καφετέριες τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα», σχολίασε.