Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Κορονοϊός: Κίνδυνος μακράς διάρκειας νόσησης που απειλεί παιδιά και ανεμβολίαστους

Κορονοϊός: Κίνδυνος μακράς διάρκειας νόσησης που απειλεί παιδιά και ανεμβολίαστους

Τι είπε ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος

Ο Καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μίλησε στην εκπομπή Σαββατοκύριακο Παρέα στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στους κινδύνους που προκύπτουν με την έλευση του 4ου κύματος για τους  ανεμβολίαστους και τα παιδιά.

«Το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη εν εξέλίξει αλλά δεν θα υπάρξει μεγάλος αριθμός νοσηλειών. Αυτό θα οφείλεται στους  εμβολιασμούς. Οι νοσηλείες θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους .Πολλοί από τους 50ρηδες και 60ρηδες θα κινδυνέψουν να νοσηλευτούν τις επόμενες εβδομάδες αν δεν εμβολιαστούν.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για τον εμβολιασμό των εγκύων

Για τη χορήγηση του εμβολίου σε εγκύους τόνισε ότι «Υπάρχουν δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες εγκύους που εμβολιάστηκαν είτε πριν γεννήσουν είτε μετά  δεν έχει επηρεάσει την εγκυμοσύνη τους.  Γέννησαν κανονικά χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις σχετικά για τον εμβολιασμό των εγκύων, κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer.

Για τον κίνδυνο της μακράς διάρκειας νόσησης που απειλεί και τα παιδιά

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και τα παιδιά νοσούν. Δεν τα εμβολιάζουμε απλώς για να συμβάλλουν στην συλλογική ανοσία. Μάλιστα όπως είπε, υπάρχει ενδεχόμενο να αναπτύξουν κορονοϊό με μακράς διάρκειας συμπτώματα.

Σχετικά με την χορήγηση μια ενισχυτικής δόσης εμβολίων, εξήγησε ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση και τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει μια τελική απάντηση. Παράλληλα, εκτιμά πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει νέο εμβόλιο για την καταπολέμηση των μεταλλάξεων.

Τέλος, για τον  Δημήτρη Κούβελα, μέλος της ελληνικής εταιρείας φαρμακολογίας, ο οποίος έχει εκφράσει τις αντιθέσεις του ως προς τον εμβολιασμό, ο καθηγητής δήλωσε ότι «Δεν συμβάλλει με τις απόψεις του στον εμβολιασμό και δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι φαρμακολόγοι μαζί του, έχει κάνει ζημιά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Έχω λάβει πολλά παράπονα για τον συγκεκριμένο, προφανώς όμως έχει ακαδημαϊκή ελευθερία να εκφράζει τις απόψεις του».