Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Κορονοϊός σήμερα: 3.565 τα κρούσματα – 121 οι διασωληνωμένοι, 9 νέοι θάνατοι

Η τουρκική σημαία στον βυθό της Σούδας σε άσκηση του ΝΑΤΟ!

Η ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στη χώρα μας

ΟΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (20/7) 3.565 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 9. Στους 121 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.

Κορονοϊός: Τι υποστηρίζουν 20 Κινέζοι επιστήμονες για την προέλευση του ιού και αν ξέφυγε από εργαστήριο

Άρθρο για την προέλευση του κορονοϊού, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως είναι απίθανο να έχει δημιουργηθεί σε αγορά κάποιας πόλης ή σε εργαστήριο δημοσίευσαν 20 Κινέζοι επιστήμονες, περνώντας στην αντεπίθεση τη στιγμή που ΠΟΥ, ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ο SARS-CoV-2 να αποτελεί προϊόν εργαστηριακού ατυχήματος.

Συγκεκριμένα, σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Science China: Life Sciences, σύμφωνα με την ertnews.gr, τονίζεται πως ο ιός μπορεί να είναι μόνο προϊόν μιας φυσικής εξέλιξης πολλαπλών σταδίων και επομένως είναι απίθανο να έχει δημιουργηθεί σε αγορά μιας μεγάλης πόλης, ενώ ακόμη λιγότερο πιθανό είναι ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.

Το νέο άρθρο υπογράφουν πάνω από 20 Κινέζοι μελετητές και έναν Βρετανό ερευνητή που συνεργάζονται με πανεπιστήμια και νοσοκομεία στην Κίνα ή με ιδρύματα που συνδέονται με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Ότι ο ιός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης εξηγείται στο άρθρο ως εξής από τον επικεφαλής της ομάδας καθηγητή Γου Τσουγκ Ι της Σχολής Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο Σουν Γιατ Σεν της Κίνας: η ανάπτυξη ιδιαίτερα προσαρμοστικών χαρακτηριστικών στον ιό αποτελεί γενικά μια σταδιακή διαδικασία που καθοδηγείται από τη φύση.

Τονίζει μάλιστα πως «ένα είδος που προσαρμόζεται τέλεια στο περιβάλλον του, δεν προκύπτει αμέσως, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς μικρών βελτιώσεων από μεγάλο αριθμό τυχαίων μεταλλάξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως ο SARS-CoV-2 ως ο «τέλειος» ιός πρέπει να είναι το προϊόν μιας φυσικής εξέλιξής, καθώς κανείς δεν θα μπορούσε να ξέρει εκ των προτέρων, πώς να δημιουργήσει έναν ιό που προσαρμόζεται τέλεια στον άνθρωπο».

Αμφιλεγόμενοι οι ισχυρισμοί για αφύσικη προέλευση του ιού

Οι συγγραφείς έκθεσης επισημαίνουν πως οι ισχυρισμοί για «αφύσικη προέλευση» του κορονοϊού είναι πολύ αμφιλεγόμενοι και μέχρι να βρεθούν στελέχη με ίχνη ανθρώπινης παρέμβασης «θα ήταν πιο παραγωγικό» όπως τονίζουν οι επιστήμονες «να επικεντρωθούν οι επιστήμονες στις φυσικές διεργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του SARS-CoV-2».

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ είχε δημοσιεύσει την πλήρη έκθεση της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν για να διερευνήσει την πιθανή προέλευση της πανδημίας, αναφέροντας ως «εξαιρετικά απίθανη» την εκδοχή ότι ο ιός μπορεί να διέφυγε κατά λάθος από ένα εργαστήριο ιών και να εξαπλώθηκε.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος, δήλωσε ότι το σενάριο σχετικά με μια εργαστηριακή διαρροή απορρίφθηκε πολύ γρήγορα.

Μάλιστα την Παρασκευή ο ΠΟΥ ζήτησε να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στα εργαστήρια της Κίνας όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού, στο πλαίσιο της συνέχισης της έρευνάς του για την προέλευση της πανδημίας.