Επικαιρότητα Παιδεία

Κορονοϊός… στα θρανία: Εξαρση κρουσμάτων στα παιδιά – Κλειστά αρκετά σχολεία

Αττική: «Πάνω από 100.000 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού» – Συναγερμός από τις εκτιμήσεις Θωμαΐδη
Aυξάνονται και οι φωνές που ζητούν την επιστροφή των παιδιών στην τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Ηραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανησυχεί γονείς και επιστήμονες, οι, πλέον, φοβούνται ότι οι μεταλλάξεις πλήττουν περισσότερο τις νεαρές ηλικίες. Eτσι αυξάνονται και οι φωνές που ζητούν να κλείσουν τα σχολεία και οι μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματα στην τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα σχολεία έχουν απασχολήσει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε όλες τις καθοριστικές για τη χώρα αποφάσεις τους για νέα μέτρα, και αποτελούν πάντα θέμα… διχασμού ανάμεσα στους επιστήμονες.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τη διασπορά του κορονοϊού στους μαθητές. «Ενδεχομένως, η διασπορά να σχετίζεται με τα νέα στελέχη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν χαλαρώσει τα μέτρα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ενώ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, έχει αναφέρει: «Τα παιδιά είναι με πιο ελαφρά συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν».

Κλειστά σχολεία

Πάντως, τα στοιχεία για τα κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα δείχνουν αυξητική τάση της διασποράς των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές που μπορεί να μην ανήκουν στις «κόκκινες», δεν είναι λίγα τα τμήματα σχολείων που είναι κλειστά. Επίσης, ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικους από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα. Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα για τα κλειστά σχολεία και τη διασπορά στους ανήλικους.

  • 70 σχολεία κλειστά
  • 287 τμήματα κλειστά

Η διασπορά στους ανήλικους (0-17 ετών)

  • 1η Σεπτεμβρίου 628 κρούσματα
  • 1 Δεκεμβρίου 6.707 κρούσματα
  • 7 Φεβρουαρίου 10.367 κρούσματα

Πάντως το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να επιμένει στα ανοιχτά σχολεία. Η υπουργός, Νίκη Κεραμέωςστο ερώτημα γιατί τελικά δεν έκλεισαν τα σχολεία παρότι πολλοί ειδικοί είχαν ταχθεί υπέρ της προσωρινής διακοπής των μαθημάτων δια ζώσης, ανέφερε ότι πάντα οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά όπως έχει αποδειχθεί στα σχολεία δεν υπήρξε διασπορά του κορονοϊού. Συμπλήρωσε δε πως θα ήταν εγκληματικό να κλείσουν τα σχολεία για όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου «Εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν».

Συναγερμός στο νηπιοτροφείο της Καλλιθέας

Στο πλαίσιο αυτό συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές μετά τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε παιδιά σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα. Όλα ξεκίνησαν στις 29 Ιανουαρίου όταν μια εργαζόμενη εντοπίστηκε θετική. Αμέσως έγιναν μοριακοί έλεγχοι και 10 εργαζόμενοι, καθώς και 7 παιδιά, ανιχνεύτηκαν θετικοί. Στην πρώτη ιχνηλάτηση σε γονείς και στενές επαφές, βρέθηκαν άλλα 15 κρούσματα φτάνοντας τα 32 και στη δεύτερη άγγιξαν τα 65.

«Το σχολείο έκλεισε την Πέμπτη. Θεωρώ ότι έκλεισε αργά, γιατί είχαμε από την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα» είπε στο Open TV, o Στυλιανός Μπάτσης, αντιπρόεδρος Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 13ου Δημοτικού Καλλιθέας.

Ανάλογη ανησυχία για την έξαρση στα κρούσματα σε παιδιά, που μάλιστα χρειάστηκαν νοσηλεία, επικρατεί και στην Αχαΐα. «Δεν περιμέναμε ότι θα νοσηλεύαμε τόσα θετικά παιδιά, τώρα θα πρέπει να κάνουμε μία αναδιοργάνωση των χώρων» είπε ο Διευθυντής Παιδιατρικής Πανεπιστημιακού Νοσομομείου Ρίου, Γαβριήλ Δημητρίου στο Open TV.

Πώς λειτουργούν τα σχολεία στη χώρα

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων

1. Δημοτική Ενότητα Πατρέων

2. Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων

3. Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια.

1. Δημοτική Ενότητα Θήρας

2. Δημοτική Ενότητα Μυκόνου

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)

1. Περιφέρεια Αττικής

2. ΠΕ Θεσσαλονίκης

3. ΠΕ Χαλκιδικής

4. ΠΕ Λέσβου

5. Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας

6. Δήμος Ζακύνθου

7. Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας

8. Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας

9. Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης

10. Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας

11. Δήμος Τανάγρας

12. Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης

13. Δήμος Θηβαίων

14. Δήμος Σπάρτης

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων. Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία (τηλεκπαίδευση).

ΠΗΓΗ