Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Κορωνοϊός: «Τρόμος» από τη διασπορά της μετάλλαξης, τον συνωστισμό στα καταστήματα και το ιικό φορτίο στην Αττική

Κορωνοϊός: «Τρόμος» από τη διασπορά της μετάλλαξης, τον συνωστισμό στα καταστήματα και το ιικό φορτίο στην Αττική

Δεν τελειώνουν οι λόγοι έντονης ανησυχίας για την πανδημία. Τη στιγμή που μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, η αποτελεσματικότητα της κολχικίνης – που θα χορηγείται από σήμερα σε ασθενείς εκτός νοσοκομείων στην Ελλάδα – στη μείωση βασικών δεικτών (εισαγωγή στο νοσοκομείο, διασωλήνωση, θνητότητα) δίνει ελπίδες, τα δεκάδες κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα, παράλληλα με τις εικόνες συνωστισμού στο λιανεμπόριο και την κατάσταση στην Αττική κρατούν τις υγειονομικές αρχές σε “κόκκινο συναγερμό”.

Η αύξηση του συνόλου των κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 (μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο) στα 59 έως χθες έχει χτυπήσει πολλαπλά “καμπανάκια” καθώς πρόκειται για πιο μεταδοτικό στέλεχος που μένει να φανεί τι επίπτωση μπορεί να έχει στη διασπορά στη χώρα μας. Ο προβληματισμός των ειδικών εστιάζει στο γεγονός ότι δεκάδες από τα περιστατικά εντοπίστηκαν στην κοινότητα, δεν ήταν δηλαδή άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στα αεροδρόμια και απομονώθηκαν αμέσως μέχρι να γίνει η σχετική ανάλυση των δειγμάτων τους.

Κορωνοϊός: «Τρόμος» από τη διασπορά της μετάλλαξης, τον συνωστισμό στα καταστήματα και το ιικό φορτίο στην Αττική

Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο κατά τους επιστήμονες ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με αυτά που έχουν επιβεβαιωθεί. Και ενώ μέχρι σήμερα και σύμφωνα με όσα έχουν επισημάνει οι ειδικοί τα εμβόλια φαίνεται πως καλύπτουν και τη μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και τις άλλες δύο (μία που ταυτοποιήθηκε στη νότια Αφρική και μία στη Βραζιλία), πρέπει να δοθεί “μάχη” με το χρόνο για να καλυφθούν οι εμβολιαστικοί στόχοι προκειμένου να μη δημιουργηθούν ανθεκτικά στελέχη.

Από τα χθεσινά 32 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν με τη μετάλλαξη, τα 17 προέρχονται από την Αττική που ήδη συγκεντρώνει πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία, τόσο κατά τις τακτικές ενημερώσεις όσο και σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ότι το λεκανοπέδιο πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί μια σημαντική έξαρση κρουσμάτων στην Αττική θα είναι καταστροφική.

Χθες, σχεδόν τα μισά από τα νέα περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο – 162 από σύνολο 334. Τα 42 καταγράφηκαν στους δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών ενώ 49 θετικές διαγνώσεις εντοπίστηκαν στο βόρειο τομέα Αθηνών που χθες παρουσίαζε την υψηλότερη επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού (8,28 κρούσματα / 100.000 κατοίκων). Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις νέες εισαγωγές που έγιναν χθες στα νοσοκομεία, σχεδόν οι μισές αφορούσαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Παράλληλα με τα παραπάνω, οι ειδικοί της Επιτροπής και η κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την κοσμοπλημμύρα στα εμπορικά καταστήματα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακού.

Lockdown: Σκέψεις για ψώνια με χρονόμετρο – Πώς θα λειτουργεί

Από το “κρας τεστ” λειτουργίας του λιανεμπορίου σε διήμερο ανάπαυλας, παρατηρήθηκαν φαινόμενα οι πολίτες να στέλνουν δύο, ακόμη και τρία sms προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους και τη βόλτα τους στα μαγαζιά. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα προβλέπουν έξοδο για εμπορικά καταστήματα με χρονική διάρκεια ενός διώρου.

Οι επιστήμονες ζητούν ακόμη και… κόφτη στα μηνύματα, προκειμένου να προλάβουν τη δημιουργία νέων εστιών υπερμετάδοσης του ιού στις ουρές των καταναλωτών. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει δύσκολο κατά την κυβέρνηση, καθώς εμπίπτουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων, ωστόσο είναι κάτι που οι ειδικοί θα το συζητήσουν και ζητήσουν εκ νέου, όπως είπε σήμερα το πρωί ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος (Σκάι) Μάριος Λαζανάς.