Επικαιρότητα Κύπρος

Κορυφώνονται οι προκλήσεις – Στην καρδιά της κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ [pic]

Καιρός: Οι υδροστρόβιλοι και οι ανεμοστρόβιλοι κάνουν “πάρτι” στην Ηλεία

Η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο στην Ανατολική μεσόγειο καθώς το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ εισήλθε στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 7 που έχει παραχωρηθεί σε ΕΝΙ και TOTAL.

Για πρώτη φορά από το 2011 που ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις σε θαλάσσιες περιοχές οριοθετημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία τουρκικό γεωτρύπανο εισβάλει σε τεμάχιο της ΑΟΖ το οποίο μάλιστα έχει παραχωρηθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στην κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL.

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» με τη συνοδεία του πλοίου Orhan Bay εισήλθε μετά τις 5.30 το απόγευμα Πέμπτης εντός του τεμαχίου 7 και σε περιοχή που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX. Πρόκειται για βόρειο σημείο του τεμαχίου 7 προς τα δυτικά παράλια της Κύπρου. Το τουρκικό γεωτρύπανο είχε αναχωρήσει από τη Μερσίνα στις 2 Οκτωβρίου και αρχικά κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου βρίσκεται το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο το «Φατίχ» δυτικά της Πάφου.

 

Κορυφώνονται οι προκλήσεις – Στην καρδιά της κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ [pic]

Αφού παρέμεινε εκεί για μια ώρα περίπου έβαλε πλώρη προς τα βόρεια αδειοδοτημένα τεμάχια της ΑΟΖ. Πέρα από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας το μεσημέρι Πέμπτης ότι λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα δεν έχει υπάρξει η όποια άλλη αντίδραση από κυπριακής πλευράς.

Η Άγκυρα

Στην Τουρκία η διέλευση του «Γιαβούζ» παρουσιάζεται με διθυραμβικούς τόνους με τον υπουργό Ενέργειας να δημοσιοποιεί φωτογραφίες που δείχνουν το γεωτρύπανο εν πλω και με τη συνοδεία δυο πολεμικών πλοίων. Το «Γιαβούζ» μέχρι και τις 7.20 το βράδυ έδειχνε να συνεχίζει την πορεία με ταχύτητα 9,2 Knots.

Το σχόλιο του Αναστασιάδη

Με μια λακωνική δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Λευκωσία προς αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει την έκδοση νέας τουρκικής navtex στο οικόπεδο 7 και την παρουσία του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου εντός της ΑΟΖ , δυτικά της Πάφου είπε ότι «το έχουμε υπόψη μας και λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα».

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του «Γιαβούζ»

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση, ενώ ο τελικός προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου παραμένει ασαφής. «Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε γνώση του τί γίνεται. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε» ανέφερε η ίδια πηγή.

Ένα από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί δημοσίως είναι η ενδεχόμενη κάθοδος τουρκικού γεωτρύπανου σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ. Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι το «Γιαβούζ» ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του στην Καρπασία και ετοιμάζεται για την επόμενη, στον γεωτρητικό στόχο που αποκάλεσε «Μόρφου».

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου