Επικαιρότητα Κορωνοΐός

Κρούσματα σήμερα 10/4: Μάχη στις ΜΕΘ και τρόμος διασωληνωμένων – νεκρών στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Η Αχαΐα γίνεται Αττική – «Ανοιχτή» η επιστράτευση γιατρών

Την ώρα που τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται, η μεγάλη αγωνία είναι στις ΜΕΘ με τους διασωληνωμένος

Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε στο πικ του τρίτου κύματος και πως τα κρούσματα σιγά – σιγά θα σταθεροποιούνται, ενώ σε βάθος λίγων εβδομάδων θα σημειωθεί και αισθητή μείωση.

Κρούσματα σήμερα 10/4: Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα σήμερα 10/4, όλες οι περιοχές. 

Για πρώτη φορά άλλωστε σημειώθηκε μείωση τουτ δείκτη θετικότητας στο 5%, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, να σημειώνει στον ΣΚΑΙ ότι «είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό. Βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα. Αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά τεστ. Ενδεικτικά, χθες έγιναν 58.000 τεστ και είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ήταν γύρω στο 5% και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπενθυμίζω ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού κατά το ECDC για να βάψει μια περιοχή κόκκινη».

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καλά στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Κατά τον κ. Τζανάκη, οι δείκτες που ανησυχούν είναι η πίεση στο υγειονομικό σύστημα, το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων στους απλούς θαλάμους, από το οποίο εξαρτάται και η πληρότητα των ΜΕΘ. «Στις ΜΕΘ υπάρχει μια μικρή αύξηση τις τελευταίες 2-3 μέρες, αλλά είμαστε γύρω στο 750. Η θνησιμότητα είναι ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας, ο οποίος έχει προεξοφληθεί για το επόμενο διάστημα. Θα ξεπεράσουμε τους 9.000 θανάτους και θα πάμε γύρω στους 9.500 θανάτους στο τέλος Απριλίου», επισήμανε.

Σημειώνεται ότι χθες είχαμε ρεκόρ διασωληνώμενων όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ με τον αριθμό τους να φτάνει τους 790.