Επικαιρότητα Κύπρος

Κύπρος: Αυτά είναι τα νέα πυροβόλα Nora-B52 155 mm της Εθνικής Φρουράς [pics]

Κύπρος: Αυτά είναι τα νέα πυροβόλα Nora-B52 155 mm της Εθνικής Φρουράς [pics]

Τα τελευταία 20 χρόνια είθισται κατά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τους εορτασμούς της κυπριακής Ημέρας Ανεξαρτησίας, η Εθνική Φρουρά να παρουσιάζει τα νέα αποκτήματά της. Έτσι και φέτος, στους αυριανούς εορτασμούς, θα «παρελάσουν» τα νέα πυροβόλα Nora-B52 155 mm που η Κύπρος προμηθεύτηκε από τη Σερβία.

Ανήμερα της Ημέρας Ανεξαρτησίας ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη θα παρελάσουν τα νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα που ενέταξε πρόσφατα στο οπλοστάσιό της, η ΕΦ. Πρόκειται για το Nora-B52 155 mm σερβικής κατασκευής και προέλευσης, μια μοίρα του οποίου παραλήφθηκε αρχές του προηγούμενου μήνα και αναμένεται η παραλαβή των υπολοίπων το επόμενο διάστημα. Με το συγκεκριμένα οπλικό σύστημα η ΕΦ ενισχύει σημαντικά την δύναμη πυρός του Πυροβολικού.

Κύπρος: Αυτά είναι τα νέα πυροβόλα Nora-B52 155 mm της Εθνικής Φρουράς [pics]Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής του νέου αποκτήματος της ΕΦ είναι η γιουγκοσλάβικη εταιρεία YugoImport. Το οπλικό σύστημα θα καλύψει τις όποιες ανάγκες υπάρχουν στον τομέα των αυτοκινούμενων πυροβόλων. Το συγκεκριμένο μοντέλο NORA -B52 είναι αποτέλεσμα συνεχών αναβαθμίσεων του αρχικού, με τις οποίες βελτιώθηκαν οι αποδόσεις του.
-Κατασκευαστής: YugoImport.
-Χώρα προέλευσης: Σερβία.
-Μέγιστο βεληνεκές με βλήμα Μ107: 32 χλμ.
-Μέγιστο βεληνεκές με βλήμα ERFB-BB 41,85 χλμ.
-Βλήματα ανά στοιχείο: 12 βλήματα έτοιμα για χρήση, 24 βλήματα αποθηκευμένα πάνω στο στοιχείο.
-Ταχυβολία: 4 βολές ανά λεπτό
-Τροχοφόρο όχημα: 8×8
-Μέγιστη ταχύτητα οχήματος: 90 χλμ την ώρα
-Βάρος στοιχείου: 34 τόνοι.

Κύπρος: Αυτά είναι τα νέα πυροβόλα Nora-B52 155 mm της Εθνικής Φρουράς [pics]Η παρέλαση

Το χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης θα δεχθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκτός από τον υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη στην εξέδρα των επισήμων θα βρίσκονται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Bουλίν. Στους εορτασμούς για την Ημέρα Ανεξαρτησίας η ΕΦ από αέρος θα παρουσιάσει το σύνολο των μέσων που έχει. Ωστόσο, όπως σημείωναν στην «Κ» πηγές του ΥΠΑΜ, υπάρχουν και άλλα μέσα τα οποία για την ώρα δεν θα παρουσιαστούν. Από τις σημαντικές στιγμές των εορτασμών θα είναι η παρέλαση τραυματικών και αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής του 1974.

Πηγή: Καθημερινή της Κύπρου