Μεταξύ παραδοσιακής ΝΔ και εκσυγχρονιστικού κέντρου ο πρωθυπουργός – Το μήνυμα για ενότητα και διεύρυνση – Δείτε φωτογραφίες από τις δύο εκδηλώσεις
Για να τα καταφέρει, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης έγιναν αλλαγές στο πρόγραμμα: η ομιλία του Κώστα Καραμανλή προηγήθηκε μιας συζήτησης μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, του άλλοτε κυβερνητικού εκπροσώπου Πέτρου Ευθυμίου και της συνεργάτιδος της κ. Γιαννάκου Βάσως Κόλλια, ενώ στο αρχικό πρόγραμμα της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών προγραμματιζόταν για το κλείσιμο της εκδήλωσης. Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε και τον κ. Καραμανλή και πρόλαβε να ακούσει την ομιλία και του Κώστα Σημίτη, ενώ με τον κ. Καραμανλή είχαν το πρώτο τους τετ-α-τετ μετά από καιρό και την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από τα γαλάζια κοινοβουλευτικά έδρανα. Παρών στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης της ΝΔ, βεβαίως, και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής συναντούσε κανείς την «όλη» ΝΔ: αρκετοί υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ιστορικά του στελέχη, πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, όπως ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Γιάννης Βαληνάκης, ο Λευτέρης Ζαγορίτης κ.α. Ενδιαφέρουσα, παράλληλα, η παρουσία του εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενου υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος έλαβε το έμμεσο κομπλιμέντο του Κώστα Καραμανλή για τη δικαίωση των πολιτικών επιλογών της Μαριέττας Γιαννάκου ως προς τα πανεπιστήμια, έστω και με καθυστέρηση ετών. Απούσα εξ ανάγκης η πρώην υπουργός και στενή φίλη της Μαριέττας Γιαννάκου, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρίσκεται στο σπίτι της μετά από ατύχημα που την ανάγκασε να νοσηλευτεί την Κυριακή στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα.
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έστειλε με την παρουσία του το μήνυμα της ενότητας της παράταξης, η οποία την ερχόμενη άνοιξη, μαζί με το κομματικό συνέδριο, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 50 της γενέθλια. Ένα από τα πρώτα καθήκοντα του νέου γραμματέα του κόμματος που θα προκύψει λογικά ως το τέλος του μήνα, αν και αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, δεν θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις.
Οι παρουσίες στην εκδήλωση Σημίτη
Πέραν της ενότητας, όμως, υπάρχει και η διεύρυνση του ζωτικού χώρου της ΝΔ. Και αυτό έχει επιλέξει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης συστηματικά τα τελευταία χρόνια, ενσωματώνοντας στελέχη του πολιτικού κέντρου που προέρχονται ως επί το πλείστον από το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καμία φοβικότητα και δείχνοντας διάθεση υπέρβασης των παλαιότερων διαχωριστικών γραμμών, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, με τον οποίο τον συνδέει μια σχέση εκτίμησης. Χωρίς να προβεί σε δημόσια σχόλια για την παρουσία του στον «Ελληνικό Κόσμο», ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα και στους ανθρώπους που έχουν έρθει κοντά στη ΝΔ τα τελευταία χρόνια ότι ένας πρωθυπουργός από άλλον πολιτικό χώρο δεν έχει κανένα ενδοιασμό να τιμήσει ένα πολιτικό πρόσωπο, ακόμα και αν δεν προέρχεται από το κόμμα του.
Πέραν του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, το παρών έδωσαν μια σειρά κυβερνητικών στελεχών, πολλά εκ των οποίων έχουν πολιτικές αναφορές στην περίοδο Σημίτη: ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης ο υφυπουργός Επικρατείας Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου μαζί με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Μηλαπίδη, αλλά και ο «γαλάζιος« δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Οι αιχμές Καραμανλή για Σημίτη
Εν γνώσεις, πάντως, της παράλληλης εκδήλωσης για τον Κώστα Σημίτη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέλεξε να αφήσει αιχμές για τον ιστορικό πολιτικό του αντίπαλο, αντιπαραβάλλοντας το πρότυπο της πολιτικής υπόστασης της Μαριέττας Γιαννάκου. «Δεν είχε το πάθος της εξουσίας, της προβολής, της αλαζονείας. Είχε το πάθος της προσφοράς και της υπηρεσίας. Δεν είχε χορηγούς ή προστάτες, δεν επεδίωκε την εύνοια των ισχυρών ή των μέσων ενημέρωσης», είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: « ήξερε ότι πραγματική πολιτική είναι οι ιδέες, η ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά, όχι η δίψα και το κυνήγι της εξουσίας. Ήξερε ότι οι ενάρετοι αντιμετωπίζουν την εξουσία ως τιμητικό μεν, αλλά βαρύ καθήκον και όχι ως επίζηλο λάφυρο».