Ελλάδα Επικαιρότητα

Λήγει αύριο η προθεσμία για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών

Λήγει αύριο η προθεσμία για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών

Η επιβολή των προστίμων θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα – Η υποχρεωτικότητα έφερε σημαντική αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη – Έφτασε το 90% στην ηλικιακή αυτή ομάδα
Λήγει αύριο το βράδυ η προθεσμία για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ η επιβολή προστίμων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, ύμφωνα με πληροφορίες, το 90% των πολιτών που έχουν «πατήσει» τα 60, έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, χάρη στην υποχρεωτικότητα αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής. Συγκεκριμένα 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, και από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Επισημαίνεται ότι μετά την εκπνοή της προθεσμίας δεν πρόκειται να δοθεί απολύτως καμία παράταση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στις 17/1 ξεκινάει η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιάστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος, και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο – μισός μήνας – και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού

Οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ), όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε ότι αυτοί που δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο είναι όσοι έχουν ζητήσει να εμβολιαστούν κατ΄ οίκον αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη και όσοι έχουν υποβάλλει ένσταση και τελικά θα δικαιωθούν.

ΠΗΓΗ cretalive.gr