Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Live: Στην Τουρκία ο Τσίπρας: Αγωνία για το τι θα γίνει στο ραντεβού με τον Ερντογάν

Live: Στην Τουρκία ο Τσίπρας: Αγωνία για το τι θα γίνει στο ραντεβού με τον Ερντογάν

Στην Τουρκία αναμένεται σε λίγα λεπτά ο Αλέξης Τσίπας όπου θα έχει μία ιδιαιτέρως κρίσιμη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς στην ατζέντα υπάρχουν όλα τα ελληνοτουρκικά θέματα.

Στην Τουρκία αναμένεται σε λίγα λεπτά ο Αλέξης Τσίπας όπου θα έχει μία ιδιαιτέρως κρίσιμη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς στην ατζέντα υπάρχουν όλα τα ελληνοτουρκικά θέματα.

«Mε την Ελλάδα έχουμε πυκνή ατζέντα. Αύριο θα έχουμε μια πυκνή ατζέντα, όπως διμερείς εμπορικές σχέσεις, εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, τον TAP, τον Turkısh Stream, την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, τη μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματά τους. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά. Οι δηλώσεις που έκανε ο κύριος Τσίπρας στο πρακτορείο Ανατολή πριν έρθει μας χαροποιούν. Αυτό δείχνει πως έχουν καλή και θετική πρόθεση. Πιστεύουμε πως θα μιλήσουμε σε αυτά τα πλαίσια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καλίν.

Όμως, ανέφερε παράλληλα πως «η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μαύρη Θάλασσα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα» και επανέλαβε την θέση της Αγκυρας πως «δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο στην Ανατολική Μεσόγειο από όποιον και να γίνει». Ο ίδιος υποστήριξε πως, για να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης, πρέπει οι φυσικοί πόροι να ανακαλυφθούν και να γίνει η εκμετάλλευσή τους ισότιμα.

15:41: Πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, έρχεται μία πολύ σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο.Οι Τούρκοι φρόντισαν να δυναμιτίσουν το κλίμα διαλέγοντας την σημερινή ημέρα για να επικηρύξουν τους 8 αξιωματικούς.

15:40: Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον Τούρκο πρόεδρο και το ζήτηµα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που παραµένει «σιωπηλή» από το 1971, λίγες ώρες πριν από την υψηλού συµβολισµού επίσκεψή του στο νησί όπου και θα συναντηθεί µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη.

15:30: Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Τουρκίας (+1 ώρα) έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα

16:00 ‘Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Αύριο Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.