Διεθνή Επικαιρότητα

Λιβύη: Πολιτοφυλακή Σαράτζ και Σύροι αντάρτες του Ερντογάν σε πολεμική σύγκρουση

Λιβύη: Πολιτοφυλακή Σαράτζ και Σύροι αντάρτες του Ερντογάν σε πολεμική σύγκρουση
Η απόφαση του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ να «ξηλώσει» τον υπουργό Εσωτερικών, Φετχί Μπάσαγα, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την παράταξή του, ακόμη και για την ειρήνη στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Λιβύη. Ο Σάρατζ είναι ουσιαστικά “όμηρος” των τουρκικών δυνάμεων στην Τρίπολη και για το λόγο αυτό επανέφερε τον τουρκικής καταγωγής, Μπασάγα, στην θέση του, μετά το πραξικόπημα που αποκαλύφθηκε με προτροπή της Άγκυρας.

Η δημοτικότητά του Μπάσαγα, έχει αυξηθεί, όταν επέκρινε την κυβέρνηση Σάρατζ για διαφθορά, και τάχθηκε υπέρ των αντικυβερνητικών δηλώσεων. Κατόπιν αυτών είναι σαφές ότι ο Σάρατζ τον αντιμετωπίζει ως απειλή για την εξουσία. Δημοσιεύματα ανέφεραν εξάλλου ότι ο Μπάσαγα σχεδίαζε πραξικόπημα εις βάρος του Σάρατζ με εντολή της Άγκυρας, που φέρεται να είναι δυσαρεστημένη με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στην πλευρά του προσωπικού και αφορά την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην λιβυκή πολιτοφυλακή της GNA –κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας- και τους χιλιάδες Σύριους τζιχαντιστές του Ερντογάν. Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία, κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον Φ.Σαράτζ, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν, κλιμακώθηκαν σε συγκρούσεις.Σύροι μισθοφόροι που μεταφέρθηκαν από Άγκυρα στη Λιβύη δέχτηκαν επίθεση από τις πολιτοφυλακές. 
 

Η σοβαρότερη αντιπαράθεση σημειώθηκε στην περιοχή Al Daribi της πρωτεύουσας, όταν Λίβυοι  μαχητές επιτέθηκαν στους Σύριους,προκαλώντας μια σοβαρότατη σύγκρουση. Επιπλέον, την ίδια ημέρα, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στην περιοχή του στρατοπέδου Yarmouk, νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης. Η έκρηξη σκότωσε 81 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 50 Σύριους μαχητές.

Πολλά περιφερειακά και διεθνή μέσα ενημέρωσης κάλυψαν αυτήν την έκρηξη χωρίς να διευκρινίσουν την αιτία και το ιστορικό των εσωτερικών συγκρούσεων. Ο τουρκικός Τύπος ανακοίνωσε ότι ήταν δήθεν συνέπεια μιας πυραυλικής επίθεσης από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) όμως δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Στην πραγματικότητα, η μαζική έκρηξη στο στρατόπεδο, που σκότωσε τεράστιο αριθμό ανθρώπων, ήταν το αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ Σύρων και Λίβυων μαχητών.

Σύμφωνα με τους μισθοφόρους της Άγκυρας, οι πολιτοφυλακές της GNA άνοιξαν πυρ κατά των Σύρων με αντιαρματικά RPG. Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπηθεί φορτηγό γεμάτο με πυρομαχικά, με συνέπεια τα τόσα θύματα. Από την αρχή, οι περισσότερες πολιτοφυλακές της GNA, αντιλήφθηκαν άκρως αρνητικά την εμφάνιση μισθοφόρων από τη Συρία στη χώρα τους.

Οι Σύροι λαμβάνουν μισθούς που υπερβαίνουν εκείνους που καταβάλλονται σε μέλη των λιβυκών φατριών γεγονός που αυξάνει τη δυσαρέσκεια των τοπικών μαχητών. Δημοσιεύματα λιβυκών ΜΜΕ αναφέρουν πως οι Σύροι μισθοφόροι κερδίζουν περίπου 2.000 δολάρια το μήνα, ενώ οι Λίβυοι πολιτοφύλακες πληρώνονται μόνο μερικές εκατοντάδες δολάρια. Προς το παρόν, η Τουρκία και η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) δίνουν προτεραιότητα στους Σύριους μισθοφόρους και όχι στις τοπικές λιβυκές ένοπλες ομάδες.

Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι οι Σύριοι ενδιαφέρονται μόνο να βγάλουν λεφτά.Οι ντόπιοι, μαζί με το οικονομικό κέρδος, αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν τις θέσεις τους και να επεκτείνουν την επιρροή τους στο περιβάλλον της κυβέρνησης.

Πληροφορίες φέρουν τους Σύριους να ετοιμάζουν αντεκδίκηση κατά των πολιτοφυλακών του Σαράτζ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη.

Ωστόσο, δεδομένης της αντιπαράθεσης των ελεγχόμενων δυνάμεων, η Άγκυρα θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει την σίγουρη κατάρρευση του συνασπισμού, αφού οι δύο πλευρές μισούνται πλέον θανάσιμα.