Ελλάδα Επικαιρότητα

Μάτι: Έφεση για τις ποινές «χάδι» και τις αθωώσεις ετοιμάζουν συγγενείς θυμάτων – Ο κίνδυνος παραγραφής

«Αίσχος», «Τους κάψατε ξανά»: Έτσι σχολίασαν συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, την ετυμηγορία του δικαστηρίου, καθώς είδαν τους συνολικά 21 κατηγορουμένους να πηγαίνουν στα… σπίτια τους: Είτε γιατί οι 15 εξ αυτών κρίθηκαν αθώοι, είτε γιατί οι ποινές των έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι μετατράπηκαν σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα με την έφεση μάλιστα να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις των δικηγόρων των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία να ασκήσει έφεση στην απόφαση, τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων.
Ο κίνδυνος της παραγραφής – Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου
Τον ερχόμενο Ιούλιο άλλωστε συμπληρώνονται έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει μέσα στα επόμενα δύο έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο και εν συνεχεία στον ‘Άρειο Πάγο, για να μην υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων.
Γι αυτό το λόγο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα θα ζητήσει να τρέξουν οι διαδικασίες. Συγκεκριμένα αναμένεται σήμερα κιόλας να ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε ενέργεια ώστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Όπως έχει γράψει το in, θα ζητηθεί η πρόεδρος του δικαστηρίου ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση, να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση το μήνα Μάιο και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης και των πρακτικών της πολύκροτης δίκης.

Ο στόχος είναι από τον Ιούνιο να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση όσο και για όσους εκ των αθωωθέντων γίνουν δεκτά τα αιτήματα που θα υποβάλουν συγγενείς νεκρών και εγκαυματίες για άσκηση έφεσης.

ΠΗΓΗ in.gr