Επικαιρότητα Κόσμος

Μέση Ανατολή: Διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ για την απελευθέρωση 12 ομήρων με αντάλλαγμα τριήμερη κατάπαυση πυρός

Μέση Ανατολή: Διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ για την απελευθέρωση 12 ομήρων με αντάλλαγμα τριήμερη κατάπαυση πυρός

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για νέα απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, πάντα με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Αυτή τη φορά, οι συνομιλίες αφορούν 12 πολίτες με αντάλλαγμα μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από το Ισραήλ.

Αυτή η είδηση μεταδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (8.11.2023) από το Γαλλικό Πρακτορείο αλλά και το λιβανέζικο Al-Mayadeen, το οποίο είναι φιλικά προσκείμενο στη Χεζμπολάχ. Οι 12 πολίτες είναι Ισραηλινοί, οι μισοί εκ των οποίων έχουν την αμερικανική υπηκοότητα.

Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει το Κατάρ για την πιθανή απελευθέρωση ομήρων θα έχει αντάλλαγμα για μια «ανθρωπιστική, τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Οι συζητήσεις αυτές προς το παρόν προσκρούουν στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός αλλά και στο αν θα περιληφθεί στη συμφωνία και η βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, διευκρίνισε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι «το Κατάρ περιμένει μια απάντηση των Ισραηλινών».

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως το Κατάρ έχει επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Χαμάς για την απελευθέρωση «10 με 15 ομήρων, με τη μεσολάβηση και των ΗΠΑ», όπως δήλωσε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΠΗΓΗ newsit.gr