Επικαιρότητα Εσωτερική Ασφάλεια

Μεταναστευτικό: «Σφραγίζουν» τον Εβρο με ομάδες κρούσης, μετά την αύξηση των ροών

Μεταναστευτικό: «Σφραγίζουν» τον Εβρο με ομάδες κρούσης, μετά την αύξηση των ροών

Αύξηση στις μεταναστευτικές ροές στον Εβρο παρατηρούνται τις τελευταίες 15 ημέρες, με αποτέλεσμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να αυξάνουν την ετοιμότητα στην περιοχή του Εβρου και των νησιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αυτή η κινητικότητα στον Εβρο οδήγησε στη δημιουργία δύο ομάδων τύπου ΕΚΑΜ, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν ένα νέο «κύμα» τουρκικής προκλητικότητας με όχημα το μεταναστευτικό. Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι κάθε ομάδα θα επανδρώνεται από 30 άτομα τα οποία θα σαρώνουν τον Εβρο προκειμένου να εξαρθρώνουν κυκλώματα δουλεμπόρων και θα έχουν ως στόχο την αποτροπή μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Η στελέχωση των ομάδων προέρχεται από τις προσλήψεις νέων συνοριοφυλάκων, οι οποίοι θα πραγματοποιούν περιπολίες σε ένα μεγάλος κομμάτι του ποταμού. Παρόμοια θα είναι και η ενίσχυση των νησιών, καθώς ήδη έχουν προσληφθεί 530 συνοριοφύλακες. Εξ αυτών οι 240 θα πάνε στη Λέσβο, 100 στην Κω, 98 Χίο, 40 Λέρο, 30 Σάμο, 20 Σύμη, 12  Καστελόριζο.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προσληφθούν 746 νέοι συνοριοφύλακες, εκ των οποίων οι 480 από αυτούς θα κατανεμηθούν σε πέντε Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης και ακόμη 266 θα ενισχύσουν τα νησιά.

Εχει ανοίξει ο δρόμος για τον φράχτη στον Εβρο
Υπενθυμίζεται ότι, παράλληλα, ετοιμάζεται η δημιουργία του φράχτη στον Εβρο. Ηταν στα τέλη Αυγούστου, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία νέου φράχτη αλλά και την ενίσχυση του υφιστάμενου στον Εβρο.

Οπως είχε εξηγήσει, τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο φράχτης στον Εβρο πρώτον, θα συμβάλει στην άμυνα της χώρας και στην προστασία των συνόρων μας.

Δεύτερον, θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι τοπικές καλλιέργειες αλλά και οι γειτονικοί οικισμοί από πλημμυρικά φαινόμενα που συχνά σημειώνονται στην περιοχή. Θα εκτελεστούν επίσης χωματουργικά έργα και θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι  που θα  εξυπηρετούν τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού. Επιπλέον, σε πολλά σημεία του νέου φράχτη δημιουργούνται νέα αναχώματα αντιστήριξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα συντήρησης και επιτήρησής του.

Πηγή: iefimerida.gr