Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση

Μετράει μέρες η πρόεδρος του ΔΝΤ: Την εγκαταλείπουν όλοι για τα ύποπτα παιχνίδια με την Κίνα

Βραζιλία: 676 θάνατοι, πάνω από 17.700 κρούσματα σε 24 ώρες

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καθώς εντείνονται οι πιέσεις να παραιτηθεί από τη θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ .

Η Βουλγάρα πρώην επίτροπος απορρίπτει τις κατηγορίες ότι χειραγώγησε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της κατάταξης της Κίνας σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ήταν δεύτερη στην ιεραρχία του ανώτατου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Η Γέλεν γυρνά την πλάτη στη Γκεοργκίεβα
Η Ε.Ε. βάζει πλάτες στη Γκεοργκίεβα, με τον επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόφσκις να εκφράζει την υποστήριξή του στην πρώην συνάδελφό του μετά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, μεγαλύτερου μετόχου τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, Τζάνετ Γέλεν αρνείται να απαντήσει στα τηλεφωνήματα της αποδυναμωμένης διευθύντριας του Ταμείου αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, σε μια σαφή ένδειξη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, αρνείται να την στηρίξει.

Μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος της περί τα μέσα Σεπτεμβρίου περί παρέμβασή της για τον εξωραϊσμό των κινεζικών επιδόσεων την εποχή που ήταν ανώτατη σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα η Γκεοργκίεβα επιχείρησε πολλάκις μιλήσει με την Γέλεν, αλλά δεν προσέκρουσε σε τοίχο, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η έκθεση της νομικής εταιρείας WilmerHale, η οποία έγινε μετά από ανάθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρώην εκτελεστική σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ άσκησε πιέσεις σε μέλη του προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας για να κάνουν ευνοϊκές αλλαγές στα στοιχεία της Κίνας στην έκθεση «Doing Business» σε μια περίοδο που η Παγκόσμια Τράπεζα επιζητούσε τη στήριξη του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση του κεφαλαίου της.

Η Γκεοργκίεβα είχε προηγουμένως εύκολη πρόσβαση στη Γέλεν δεδομένης της στενής, πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ του ΔΝΤ και του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Οι δυο τους μιλούσαν τακτικά τους προηγούμενους μήνες, καθώς οι ΗΠΑ και το Ταμείο συνεργάζονταν σε διάφορες πρωτοβουλίες. Πάντως, τόσο από το ΥΠ ΟΙΚ των ΗΠΑ, όσο και από το ΔΝΤ, αλλά και εκπρόσωπος της Γκεοργκίεβα αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

«Διακυβεύεται η αξιοπιστία του ΔΝΤ»
Κι ενώ εντείνονται οι πιέσεις παρασκηνιακά στη Γκεοργκίεβα να παραιτηθεί, ή τουλάχιστον να κάνει στην άκρη μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες, αναλυτές όπως ο Τίμοθι Ας της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο σημειώνουν ότι «έχει πληγεί σαφώς η αξιοπιστία του ΔΝΤ». Αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι εξετάστηκαν οι καταγγελίες εις βάρος της Γκεοργκίεβα και κρίθηκαν ανησυχυτικές και σοβαρές και αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής δεοντολογίας του ΔΝΤ.

Η σιγή ασυρμάτου από μέρους της Γέλεν έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από τις ετήσιες φθινοπωρινές συναντήσεις ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας από την 11η έως τη 17η Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, όπου μετέχουν υπουργοί οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από ολόκληρο τον κόσμο.

«Ανεπιθύμητη» για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς η Γκεοργκίεβα
Έντονες ανησυχίες για το ρόλο της Γκεοργκίεβα διατυπώνουν μέλη των δύο μεγάλων παρατάξεων στις ΗΠΑ. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές κάλεσαν το υπουργείο Οικονομικών να διερευνήσει τις εις βάρος της καταγγελίες, ενώ δύο επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών, η πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μαξίν Γουότερς και ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ χαρακτήρισαν ανησυχητικές τις κατηγορίες. «Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι καταγγελίες αυτές για την ισχύ και τη φήμη των διεθνών οικονομικών οργανισμών και το σύστημα Μπρέτον Γουντς είναι ακόμη άγνωστες, αλλά σίγουρα δεν θα είναι καλές», δήλωσε ο Μενέντεζ.

Την περασμένη εβδομάδα η Γουότερς είπε ότι το πόρισμα της έκθεσης της WilmerHale προκαλεί μεγάλη ανησυχία κι η κατάσταση υπονομεύει τη φήμη της Παγκόσμιας Τράπεζας και θέτει υπό αμφισβήτηση την ηγεσία του ΔΝΤ. Όμως παρά την απαίτηση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας με επιστολή της προς τον Μπάιντεν για «πλήρη λογοδοσία» αναφορικά με την υπόθεση, η σιωπή της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική.

Τι απαντά η Γκεοργκίεβα
Η Βουλγάρα πρώην επίτροπος της ΕΕ απορρίπτει τις κατηγορίες περί εμπλοκής της στην κατάταξη της Κίνας στην έκθεση της Παγκόσμιας τράπεζας, που χρησιμοποιούν επενδυτές και συχνά επικαλούνται κυβερνήσεις ως δείκτη ανταγωνιστικότητας.

Σε τρισέλιδη επιστολή της προς τον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας του ΔΝΤ η Γκεοργκίεβα δήλωσε έκπληκτη από το πόρισμα της WilmerHale ότι έπαιξε «ρόλο-κλειδί» στην αναβάθμιση της κατάταξης της Κίνας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προ τριετίας. Ενώ κατηγόρησε το γραφείο του πρώην προέδρου της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ για χειραγώγηση, λέγοντας πως το γραφείο του είχε προτείνει να συμπεριληφθούν τα στοιχεία από το Χονγκ Κονγκ προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Κίνας. Η Γκεοργκίεβα έχει λάβει, ωστόσο, στήριξη από αλλού, όπως π.χ. από τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον νομπελίστα Τζο Στίγκλιτς.