Βουλή Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση

Μητσοτάκης: Έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση

Για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. 

Υπενθυμίζεται ότι τη συζήτηση είχε ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία» τονίζοντας πως η αναφορά που θα κάνει σε αυτή είναι μια ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις και να «διαλυθούν μίση».

Υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πανδημία, ότι «δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC, όπως είπε, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες -και έχουν και μερικές πράσινες περιφέρειες- είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.

«Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας».

«Είμαστε η πέμπτη καλύτερη ή χειρότερη χώρα στον αριθμό των θανάτων» ανέφερε.

Γνωστοποίησε, μάλιστα, πως χθες η Ελλάδα ήταν η χώρα με τους λιγότερους θανάτους σε όλη την Ε.Ε.

Αναφερόμενος στις ημέρες των εορτών είπε πως η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των ειδικών.

«Φαίνεται ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς αναταράξεις».

Έπειτα, υπογράμμισε πως τα στοιχεία αυτά, όμως, δεν δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό.

«Εκτάκτως η Πολιτική Προστασία μπορεί να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα» δήλωσε αναφορικά με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για «κόκκινες» περιοχές.

«Υπάρχει πάντα μία λογική πίσω από τη λήψη αυτών των αποφάσεων» τόνισε.

Απαντώντας σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως «η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο το σύστημα υγείας και δεν ενδιαφέρεται για το ΕΣΥ και συνειδητά το αφήνει να εξασθενίζει» όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο ίδιος απάντησε:

«Θέλω να θυμίσω, ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι κάθε χειμώνα, αυτό δεν αφορά μόνο την τετραετία από το 2015-19, κάθε χειμώνα με τη εποχική γρίπη είχαμε αναμονές που έφταναν και τις 30 μέρες… Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε ότι στους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν 150στα πλαίσια της υλοποίησης της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος. Και σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής γιατί επετεύχθη ο βασικός στόχος να μπορούμε να συζητάμε χαλάρωση όνο από τη στιγμή που θα έχει μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ».

Έπειτα, αναφερόμενος στην οικονομία που πλήττεται από τον κορωνοϊό είπε πως «σ’ αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε, ευτυχώς, καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης».