Ελλάδα Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Η Τουρκία ελπίζω να γνωρίζει τις επιπτώσεις των προκλήσεων – Έχουμε την πανδημία των ανεμβολίαστων

Σύνοδος Κορυφής: Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οπρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ έστειλε μηνύματα προς την Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν από τον κορονοϊό.

«Ελλάδα και Κύπρος είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε το συμβούλιο για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία γνωρίζει ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται το πλαίσιο των αποφάσεων, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για την Άγκυρα και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι μία δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ερώτηση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχουμε στη διάθεσή μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη, που είναι το εμβόλιο. Έχουμε την πανδημία των ανεμβολίαστων. Οι επιδημιολόγοι μας έχουν πει πως ή θα κάνουμε όλοι το εμβόλιο ή θα αρρωστήσουμε. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν».

«Εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν».

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε: «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

Στη συνέχεια πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.

«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Περισσότερα σε λίγο…