Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Στην Κρήτη χτυπάει η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου

Μητσοτάκης: Στην Κρήτη χτυπάει η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου

Παρακολουθήστε ζωντανά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο από τη ναυτική βάση της Σούδας, στην Κρήτη.

Αφού επισκέφθηκαν τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη και ξεναγήθηκαν στην φρεγάτα «Σαλαμίς», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο κάνουν δηλώσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοινές δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από την Κρήτη.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη
Επισκεφθήκαμε με τον Μάικ Πομπέο την αμερικανική βάση και την ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς.
Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής.
Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δυο χωρών μας, αλλά και της ασφάλειας και της ειρήνης.
Η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού το USS Hershel Williams, ενώ στον ουρανό θα πετούν πάντα τα αεροσκάφη μας ελληνικά και αμερικανικά, εγγυητές της σταθερότητας.
Μοιράζονται τον ίδιο διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης.
Η συνεργασία απλώνει τη δράση της και στην αμυντική βιομηχανία με την αναβάθμιση των F-16 σε viper αλλά και τις επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία.
Η συνεργασία διευρύνεται και στην Αλεξανδρούπολη όπου εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αερίου.
Εκεί επεξεργάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και προωθείται η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού όπως και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Καβάλας.
Υπογράψαμε συμφωνίες χθες που είναι απόδειξη του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
Η Χερσόνησος το δυναμικό ορμητήριο.
Την ετοιμότητα για αμερικανικές επενδύσεις είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω σε συνομιλίες με τον πρόεδρο της αμερικανικής εταιρείες που είναι υπεύθυνη για τις επενδύσεις στο εξωτερικό.
The Sky is the limit
Η περιοχή δοκιμάστηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας, με ρητορική και τακτικισμούς που δεν επιβεβαιώνουν την ειλικρίνεια των προθέσεων που είναι αντίθετες με τις αξίες του δυτικού κόσμου.
Οχι σε μονομερείς ενέργειες είναι η απάντηση της ελληνικής πλευράς υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Πομπέο
Οι σχέσεις μας είναι στο απόγειό τους και γίνονται πιο ισχυρές
Η επίσκεψη στη Σούδα των Μητσοτάκη-Πομπέο
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μάικ Πομπέο πραγματοποίησαν το πρωί κοινή επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Η φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM
Κατά την επίσκεψή τους στην σταρτιωτική βάση ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.

Η ενημέρωση Μητσοτάκη-Πομπέο στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA)

Τους κ. Μητσοτάκη και Πομπέο υποδέχθηκαν στις 10.00 το πρωί εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των δύο βάσεων και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.

Επίσκεψη στη ναυτική βάση στο Μαράθι
Στη συνέχεια, οι κ. Μητσοτάκης και Πομπέο επισκέφθηκαν τη Ναυτική Βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της Βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) ενώ τους ανέμενε επί του πλοίου άγημα απόδοσης τιμών.

Στη διευρυμένη συνάντηση που άρχισε στις 11.20 στην 115 Πτέρυγα μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Pompeo, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Philip T. Reeker, ο Στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Pompeo, Ricky Waddell και η σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mary Elizabeth Kissel.

 

Δείτε ζωντανά τις δηλώσεις

Κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo

Live | Κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Dienstag, 29. September 2020