Ελλάδα Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Το κράτος θα είναι δίπλα στους πληγέντες – Αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλία που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανακοινώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι καλύτερο γίνεται για να επανέλθει η περιοχή σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς και πως αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους πληγέντες.


Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται .

Θα χρειαστούμε την αρωγή της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός. και ανέφερε πως την Τρίτη θα είναι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, για συνομιλίες με την πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην αναβάθμιση της χώρας με την επενδυτική βαθμίδα υπογραμμίζοντας πως «σίγουρα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες αλλά είναι σημαντικό».

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε πως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στη ΔΕΘ όπου θα αναφερθεί στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που θεωρείται σημαντική είδηση για την ελληνική οικονομία.

Μέτρα στήριξης πληγέντων: Κάλυψη ως 80% το πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής – Στήριξη ως 70% σε επιχειρήσεις, τριετής αναστολή ΕΝΦΙΑ
Σε 2.500 ανέρχονται οι αυτοψίες σε Θεσσαλία αλλά και Φθιώτιδα ενώ αύριο Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα, για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος είπε:

-Η επιδότηση έναντι της στεγαστικής συνδρομής είναι ως 10.000 ευρώ
για στήριξη επιχειρήσεων ως 4.0000 και για κάλυψη πρώτων επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευών ως 6.000
-Ενεργοποιείται με κάλυψη ως 80% το πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής
στήριξη ως 70% σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
-Ενεργοποιείται η επιδότηση συγκατοίκησης
-ισχύει αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και ανακριτικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου
-ισχύει τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Αυγενάκης: Δεν υπάρχει θέμα να μην αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η καύση και ταφή των νεκρών ζώων και ήδη μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία – φορτηγά για διαδικασία οργανωμένης ταφής σε επιπλέον σημεία όπως η Κοζάνη, η Αττική, τα Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα και ο ΕΛΓΑ έχει ήδη αρχίσει να δέχεται ατιήσεις για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες σε ζωοτροφές, τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Ζαχαράκη: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνονται για τρεις μήνες
Σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας, «φιλοξενούμε από την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες στο Βόλο και μάλιστα επιτυχημένα να συνεχίζουμε αυτή τη φιλοξενία για ένα μήνα ακόμα. Είμαστε στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε προκύψει, οικογένειες με άτομα με αναπηρία μεταφέρθηκαν στον Αμπελώνα σε μία δύσκολη συγκυρία. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο κύριος Τριαντόπουλος, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνεται για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όποια δικαιούχα ή δικαιούχος έχει μία εγκριτική απόφαση η οποία λήγει το Σεπτέμβριο αυτόματα ανανεώνεται για τρεις μήνες ενώ αν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση»

ΠΗΓΗ newsit.gr