Επικαιρότητα Κορωνοΐός Κρήτη

Μυστήριο με την «αόρατη» μετάλλαξη στην Κρήτη – Χωρίς ιστορικό ταξιδιού τα κρούσματα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ

Συναγερμός για τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης κορονοϊού στην Κρήτη – Ανησυχία των ειδικών για την ανθεκτικότητά του στα εμβόλια

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές έπειτα από τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων νέας μετάλλαξης του κορονοϊού στην Κρήτη. Η μετάλλαξη ανιχνεύθηκε σε τρεις μόνιμους κατοίκους του Ηρακλείου, οι οποίοι δεν  είχαν ιστορικό ταξιδιού ενώ η ιχνηλάτηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το «αόρατο» στέλεχος φαίνεται έχει βρεθεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία και η ανησυχία των ειδικών έγκειται στην ανθεκτικότητά του στα εμβόλια. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει βεβαιότητα πως τα εμβόλια που έχουν ήδη αναπτυχθεί, είναι αποτελεσματικά απέναντι στο συγκεκριμένο στέλεχος.

«Είναι ένα στέλεχος, το οποίο φαίνεται να είναι τροποποιημένο, να διαφέρει από τα άλλα. Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για τη συμπεριφορά του, αν είναι πιο μεταδοτικό», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ενώ ο καθηγητής Κλινική Ιολογίας μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό υπογράμμισε πως είναι μια «μετάλλαξη που δυνητικά θα μπορούσε να διαφύγει του ανοσοποιητικού συστήματος και γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω προσοχή».

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε παιδιά 12 – 15 ετών και στην Ευρώπη

Στα βήματα της Αμερικής και του Καναδά αρχίζουν να βαδίζουν και οι ευρωπαϊκές χώρες. Οι εμβολιασμοί παιδιών άνω των 12 ετών με Pfizer ξεκίνησαν στη Ρουμανία ενώ και η Ιταλία άναψε την Πέμπτη το «πράσινο φως» για τους εμβολιασμούς. Από τα μέσα Ιουνίου παίρνει σειρά η Γαλλία με τον πρόεδρο Μακρόν να το ανακοινώνει: «Από τις 15 Ιουνίου, θα επιτρέπεται ο εμβολιασμός για τους 12 έως 18 ετών, με γνώμονα την οργάνωση, τις συνθήκες της δημόσιας υγείας, με γονική συγκατάθεση και όλες τις πληροφορίες για τις οικογένειες».

Στάση αναμονής τηρεί η Ελλάδα – Ποια παιδιά θα προηγηθούν

Η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής και η Επιτροπή Εμβολιασμών προσανατολίζεται η αρχή να γίνει με παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρότερο κίνδυνο νόσησης. Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο θέμα και υπογράμμισε πως «η σύσταση για εμβολιασμό μπορεί να αφορά σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι σε όλα τα παιδιά». Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχύει και για τους ενήλικες ο εμβολιασμός των παιδιών δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός.

«Οι εμβολιασμοί παιδιών αφορούν τα παιδιά που για κάποιο ιδιαίτερο λόγο υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα. Δεν αφορά μαζικό εμβολιασμό των παιδιών», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικούς Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.