Ενοπλες Συγκρούσεις Επικαιρότητα

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Αζέροι μπήκαν στη Σούσα, το τελευταίο προπύργιο των Αρμενίων

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Αζέροι μπήκαν στη Σούσα, το τελευταίο προπύργιο των Αρμενίων

Η Αρμενία γνωστοποίησε χθες ότι «σφοδρές μάχες» βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και των στρατιωτών του Ναγκόρνο – Καραμπάχ γύρω από τη Σούσα, μια πόλη-κλειδί που ανοίγει τον δρόμο προς την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ. Το Σάββατο οι Αζέροι ύψωσαν τη σημαία τους.

Από την επανάληψη των εχθροπραξιών την 27η Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανέκτησαν σημαντικό μέρος εδαφών στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και πλησιάζουν εδώ και ημέρες τη Σούσα και έναν δρόμο ζωτικής σημασίας που ενώνει την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, η Σουσάν Στεπανιάν, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα σφοδρές και βίαιες μάχες» που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στα περίχωρα της Σούσα, προσθέτοντας πως απετράπησαν επιθέσεις των αζέρικων δυνάμεων, αλλά δεν ήταν αρκετό. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ διαμήνυσε ότι «απελευθερώθηκε» η πόλη Σούσα η οποία έχει κρίσιμη σημασία στην «απελευθέρωση» του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την «κατοχή».

Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ ανακοίνωσε πως οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσαν την πόλη Σούσα και συνεχάρη τον λαό. Αφού τόνισε πως η ημέρα αυτή θα παραμείνει στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν ως μια σημαντική ημέρα ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν σημείωσε,

«Η Σούσα έχει μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν. Η Σούσα είναι μαργαριτάρι όχι μονάχα του Αζερμπαϊτζάν αλλά όλου του Καυκάσου. Μετά από 28 χρόνια θα ακουστεί εζάνι στη Σούσα. Η προέλαση νίκης μας συνεχίζεται. Σε περίπτωση η αρμενική διοίκηση δεν απαντήσει στα αιτήματα μας θα πάμε μέχρι τέλους. Το αίμα των θυμάτων του Χότζαλι δεν έμεινε ανεκδίκητο. Πήραμε την εκδίκηση των μαρτύρων μας. Πήραμε την εκδίκηση μας στο μέτωπο πολέμου».

Η Σούσα είναι η οποία ένα από τα σύμβολα της ιστορίας και του πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν έχει στρατηγική σημασία καθώς βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στην μεγαλύτερη πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Χανκένδι.

Πηγή: TRT, Yenisafak