Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

NATO: Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης στην Α. Μεσόγειο

NATO: Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης στην Α. Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή που διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής και σε αναμονή για την απόφαση σχετικά με την Τουρκία, τις κυρώσεις αλλά και την ουσιαστική στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο από την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, κάνει λόγο για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας σε τεχνικό επίπδο αποκλιμάκωσης.

Το ΝΑΤΟ ανήρτησε στο site του ότι επετεύχθη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η επίσημη σελίδα του ΝΑΤΟ:

Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εγκαθιδρύθηκε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ένας αμοιβαίος μηχανισμός αποφυγής της σύγκρουσης (de-confliction mechanism).

Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διευκολύνει την αποφυγή της σύγκρουσης σε στη θάλασσα ή τον αέρα.

Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πως αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες αντιμετώπισης της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους.

Η στρατιωτική αποκλιμάκωση μεταξύ των Συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ και στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών».

Τελικά “πέρασε” αυτό που ήθελε ο Στόλτενμπεργκ. Μήπως η συμφωνία αυτή που “σπρώχνει” σε διάλογο με το ζόρι την Ελλάδα είναι ακόμη ένα “γκριζάρισμα” με τις ευλογίες ΝΑΤΟ & ΕΕ στην περιοχή; Μην ξεχνάμε πως η Τουρκία επεδίωκε μία συμφωνία μέσω της Συμμαχίας, καθώς όπως υποστηρίζει σε αυτήν έχει “δυνατή φωνή”τη Δύση.