Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Νέα προκλητική επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: “Δεν γνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης”

Νέα προκλητική επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: "Δεν γνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης"

Στη διάρκεια συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TRT Haber

Στη διατύπωση νέων σχολίων ακραίας επιθετικότητας, που δεν συνάδουν με τον σεβασμό στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου, προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια περίοδο που η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης του Ταγίπ Ερντογάν, στο δίκτυο TRT Haber, αναφέρθηκε αρχικά στη συμφωνία για το ξεμπλοκάρισμα των σιτηρών από την Ουκρανία και στη συνέχεια μίλησε – σε εμπρηστικό τόνο – για τον γεύμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στη συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά:

«Ο Μητσοτάκης είναι πολιτικός, αλλά είμαι κι εγώ πολιτικός. Πρέπει να το ξέρει αυτό. Όταν η Ελλάδα προβαίνει σε οποιοδήποτε αρνητικό διάβημα εναντίον της Τουρκίας, η πρώτη μου δουλειά είναι να έχω ισχυρά επιχειρήματα να πω στον λαό μου. Το τρυπάνι στην Έφεσο τους τρέλανε [ενν. τους Έλληνες]. Σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία είναι αντίθετη με τις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων, εμείς ως Τουρκία πρέπει να πούμε: “Ελλάδα κάνε ό,τι θέλεις να κάνεις”. Ως Τουρκία, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όταν έρθει η ώρα. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία των νησιών αυτών του δόθηκε με τον όρο να παραμείνουν σε μη στρατιωτικό καθεστώς. Θα το μάθει».

Πηγές: protothema.gr, cnn.gr