Ελλάδα Επικαιρότητα

«Νέο Εξοικονομώ»: Αυξάνεται η επιδότηση, λόγω των ανατιμήσεων – Αναλυτικός οδηγός

«Νέο Εξοικονομώ»: Αυξάνεται η επιδότηση, λόγω των ανατιμήσεων - Αναλυτικός οδηγός

Ολοκληρώνεται σταδιακά από τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» – Για πρώτη φορά η υπαγωγή θα γίνει με βάση την αξιολόγηση των αιτήσεων και όχι με τον χρόνο κατάθεσης

Ολοκληρώνεται σταδιακά το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς – όπως εκφράστηκαν στην τελευταία διαβούλευση του Οδηγού του προγράμματος, το οποίο έληξε στα μέσα Σεπτεμβρίου- αλλά και στις πρόσφατες ανατιμήσεις των προϊόντων.

Για πρώτη φορά η υπαγωγή στο Νέο Εξοικονομώ θα γίνει με βάση την αξιολόγηση των αιτήσεων και όχι με το ποιος πρόλαβε να κάνει γρήγορα την αίτηση, ενώ οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες έχουν ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη με πολλούς καταναλωτές να εκφράζουν την αγανάκτησή τους. Και δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τους χάλκινους σωλήνες και τα κουφώματα αλουμινίου, τα οποία έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστά της τάξης 16,4% και 2,7% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας real News, η επιδότηση του προγράμματος αναμένεται να αυξηθεί από τα 180 ευρώ ανά τ.μ. στα 200 ευρώ με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Νέο Εξοικονομώ θα κάνει πρεμιέρα τέλη Οκτωβρίου και η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνει στη βάση κάποιων κριτηρίων αξιολόγησης των αιτήσεων. Είναι σημαντική διαπίστωση εάν αναλογιστεί κανείς πως σε προηγούμενα προγράμματα σημασία είχε η ταχύτητα.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας πριν μερικές εβδομάδες στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, είπε πως η πλατφόρμα θα ανοίξει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά 50.000 κατοικίες, για τις οποίες θα υπάρχει ιεράρχηση με κοινωνικά κριτήρια για την ένταξή τους.

Το πρόγραμμα συμβάλλει στον στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ» φθάνει στα 632 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα παρθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση φτάνει στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά 38% περισσότερες κατοικίες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία έναρξης του Προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την Επικράτεια.