Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Νίκος Μπογονικολός: Η διαδρομή του Πατρινού που συνελήφθη για κατασκοπεία κατά των ΗΠΑ – Το μπάσκετ και η Ρωσία

Μια απίστευτη υπόθεση κατασκοπείας εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ με κεντρικό πρόσωπο έναν Πατρινό επιχειρηματία, τον Νίκο Μπογονικολό.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας από την Πάτρα, Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στη Γαλλία για κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ και υπέρ της Ρωσίας. Μάλιστα το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν του έχει ασκήσει ποινική δίωξη για κατασκοπεία και λαθρεμπόριο.

Ο Πατρινός κατηγορείται ότι συνωμότησε υπέρ της Ρωσίας για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και τις πυρηνικές δοκιμές για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της κυβέρνησης του Κρεμλίνου, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση στη Γαλλία και γίνονται συζητήσεις για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να τον… βάλουν στο σκαμνί για κατασκοπεία και λαθρεμπόριο υπέρ της Ρωσίας.

Η διαδρομή του

Ο Νίκος Μπογονικολός κατάγεται από την Πάτρα. Σύμφωνα με το FBI ο Παέχει σπουδές στα μαθηματικά και έχει μεταπτυχιακό, αλλά και διδακτορικό από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Άρχισε να γίνεται γνωστός στην Ελλάδα μέσα από τον αθλητισμό και δη το μπάσκετ. Στις αρχές της δεκαετίας των 00’s ανέλαβε τα διοικητικά ηνία της ομάδας μπάσκετ της Ολυμπιάδας Πατρών. Οδήγησε τον σύλλογο της Πάτρας από την Γ’ Εθνική στην Α1 και την έβγαλε και στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Στην συνέχεια ανέλαβε την διοίκηση στην ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ, αλλά και στην ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου.

Η ναυαρχίδα των επιχειρήσεών του, η Aratos Group

Το 2003 ο επιχειρηματίας από την Πάτρα ίδρυσε την εταιρεία Aratos Group, που έχει πολλές θυγατρικές σε Ελλάδα και Ολλανδία. Οι συγκεκριμένες εταιρίες ασχολούνται με θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», η «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και οι τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κρυπτονομίσματα.

Ο Νίκος Μπογονικολός είναι και συγγραφέας. Έχει γράψει το βιβλίο «Η Νέα Οικονομία του Blockchain».

Η εμπλοκή του με το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με το pelop.gr μία από τις θυγατρικές της εταιρείας, ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές το 2021. Η πρότασή της προς το ΝΑΤΟ αφορούσε στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.

Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας από την Πάτρα φέρεται να συμβούλευε πάνω σε θέματα με τα οποία ασχολούνται οι εταιρείες του ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και «κυβερνήσεις παγκοσμίως». Η Aratos προμήθευε αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Κατηγορείται και για εμπλοκή σε λαθρεμπόριο

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο Νίκος Μπογονικολός φέρεται να εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης στη Ρωσία κατά παράβαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Το λαθρεμπόριο αφορά ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιελάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης.

Ο Πατρινός επιχειρηματίας που κατηγορείται και για κατασκοπεία, ισχυρίστηκε ότι αυτά τα εξαρτήματα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, όμως, στην πραγματικότητα στάλθηκαν εκ νέου στη Ρωσία κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ.

Μερικοί από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη Στρατιωτική Μονάδα 33949, μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως SVR.

Σύμφωνα με την καταγγελία, πολλές από αυτές τις εντολές ζητήθηκαν από τη Serniya Engineering και τη Sertal LLC (το Δίκτυο Serniya), εταιρείες με έδρα τη Μόσχα που λειτουργούν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου (DOC) επέβαλαν κυρώσεις κατά των Serniya, Sertal και πολλών ατόμων και εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς τες «οργανικές για την πολεμική μηχανή της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η φερόμενη πρόσληψή του από τη Ρωσία και τα μηνύματα

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο ο Πατρινός επιχειρηματίας φέρεται να προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017.

Μάλιστα οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο κατηγορητήριο και πολλά μηνύματα του με τους Ρώσους.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, είπαν στον κατηγορούμενο να έρθει μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο».

Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία… Ευαίσθητη υπόθεση… Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (των ΗΠΑ)».

Ο κατηγορούμενος, όπως τονίζεται, υπέγραψε επίσης πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η εταιρεία ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων, ότι η εταιρεία δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.

Οι έρευνες

Ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Artie McConnell και ο δικαστικός εισαγγελέας Scott A. Claffee του Τμήματος Αντικατασκοπείας και Ελέγχου Εξαγωγών του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας έχουν αναλάβει την υπόθεση, με τη βοήθεια που παρέχεται από τον αναλυτή Litigation Ben Richmond.

Υποστήριξη στην έρευνα παρείχε το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ευχαριστούν τις γαλλικές αρχές για τη βοήθειά τους.

Το βίντεο με τις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών των ΗΠΑ για την υπόθεση:

Η έρευνα συντονίστηκε επίσης μέσω της Task Force KleptoCapture του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μιας διυπηρεσιακής ειδικής ομάδας επιβολής του νόμου αφιερωμένη στην επιβολή κυρώσεων, ελέγχους εξαγωγών και οικονομικών αντίμετρων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην απρόκλητη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.