Επικαιρότητα Υγεία

Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν ο αδιαμφισβήτητος προστάτης των γυναικών

Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν ο αδιαμφισβήτητος προστάτης των γυναικών

Στις 13 Μαίου του 1883, στην Κύμη της Εύβοιας, γεννιέται ένα παιδί που θα αποδειχτεί ο μεγαλύτερος προστάτης των γυναικών. Προστάτης κανονικός. Ένας άγιος απ΄αυτούς που δεν περιμένεις αιώνια τα θαύματα του αλλά τα συναντάς καθημερινά εδώ και έναν αιώνα περίπου. Και θα τα συναντάς εις τον αιώνα των αιώνων. Ο Γεώργιος Παπανικολάου, είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πρωτοποριακή κυτταροδιαγωνιστική μέθοδο, για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Το περίφημο Τεστ Παπ.

 

  • Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν ο αδιαμφισβήτητος προστάτης των γυναικών

 

Αυτό στο οποίο όχι απλά υποκλίθηκε και συνεχίζει να υποκλίνεται ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα αλλά που αποτελεί σωτηρία για τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών στον κόσμο. Με μία απλή εξέταση, την οποία οι πάντα συγκρατημένοι σε τέτοια θέματα, Αμερικανοί, τη συνιστούν πλέον στις γυναίκες από 21 έως 65 ετών, ο Δρ. Παπανικολάου, έσωσε και συνεχίζει να σώζει ζωές. Μαζί και να μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες. Ο Γεώργιος Παπανικολάου δεν αποφάσισε να γίνει γιατρός. Γεννήθηκε γιατρός. Κι ήταν τέτοια η επιθυμία του να προσφέρει το μέγιστο δυνατό στην ανθρωπότητα, που όταν ο πατέρας του, Νικόλαος επίσης γιατρός, του πρότεινε να ακολουθήσει το δρόμο του στρατιωτικού γιατρού, ο ίδιος το αρνήθηκε κατηγορηματικά, με ένα γράμμα στο οποίο μεταξύ άλλων έγραψε:

 

«Όχι δεν θέλω να γίνω στρατιωτικός γιατρός. Θέλω να μείνω ελεύθερος, να αισθανθώ την χαρά που δίνει ο αγών της ζωής. Εμένα δεν με τρομάζει το πέλαγος. Θέλω την ελευθερία μου, την γλυκιά μου ελευθερία».

pap test

Ίσως γι’αυτό και πατέρας του, αποφάσισε όχι απλώς να στηρίξει τον γιο του σε αυτή την κατεύθυνση αλλά να θυσιάσει όλες τις οικογενειακές οικονομίες, ώστε ο Γεώργιος Παπανικολάου να μεταβεί στη Γερμανία για ανώτερες σπουδές. Με την στήριξη της οικογένειας του, ο Γεώργιος, θα ολοκληρώσει τις σπουδές του και θα μπει στη μάχη κατά του θηρίου που λέγεται «καρκίνος». Μια μάχη στην οποία ουδέποτε παρέδωσε τα όπλα…

Ακόμη και τις στιγμές που ως φτωχός μετανάστης στις ΗΠΑ, αναγκάστηκε παράλληλα με την προσπάθεια του να ανελιχθεί επιστημονικά, να πουλάει χαλιά και να ράβει κουμπιά έναντι 5 δολαρίων την εβδομάδα. Ο Γεώργιος Παπανικολάου, ήξερε ότι πάλευε με στόχο, αυτό για το οποίο είχε έρθει στον κόσμο: Να σώσει ζωές. Να σώσει γυναίκες. Κι αυτό δεν θα του το στερούσε κανείς. 137 χρόνια μετά τη γέννηση του ο Γεώργιος Παπανικολάου, δεν πέρασε απλά στην Ιστορία αλλά κατέκτησε την αθανασία.

hqdefault

 

Και κάθε φορά που ένα κορίτσι σώζεται, αυτός ο σπουδαίος Έλληνας χαμογελά στο πλάι του Θεού…