Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Ο Γεραπετρίτης ενημέρωσε τη Βουλή για τα ελληνοτουρκικά – Σε πρώιμο στάδιο η προοπτική επίλυσης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής – Περιέγραψε τα 3 στάδια του μηχανισμού διαλόγου με την Τουρκία – Τα επόμενα βήματα θα «χαράξουν» Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ενημέρωση για την πορεία των ελληνοτουρκικών επαφών παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κατά την κλειστή συνεδρίαση ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να είπε στους βουλευτές ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι παραγωγικός ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν σε συζήτηση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τα 3 στάδια του μηχανισμού διαλόγου (επαφές αρχηγών, συναντήσεις υπουργών Εξωτερικών, συνομιλίες κλιμακίων) σημειώνοντας πως η λεγόμενη θετική ατζέντα περιλαμβάνει μέτρα ήπιας διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία αφορά την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα ενισχυθούν με την συμμετοχή διπλωματών.

Ειδικά για την προοπτική επίλυσης του θέματος της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας φέρεται να είπε ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και πρόσθεσε ότι η συζήτηση που θα μεσολαβήσει για τα θετικά μέτρα καθώς και η αποδοχή που θα έχουν αυτά από την ελληνική και τουρκική κοινή γνώμη θα καθορίσει και την τύχη της βασικής διαφοράς.

Πέραν αυτών ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να είπε πως οι Μητσοτάκης – Ερντογάν κατά την συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου θα επιχειρήσουν να θέσουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων.

Πρόσθεσε πως τον προσεχή Οκτώβριο θα υπάρξει νέα συνάντηση με εκπροσώπους των δύο χωρών κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα της θετικής ατζέντας. Θα ακολουθήσει νέος γύρος συνομιλιών τον Νοέμβριο για τα ΜΟΕ ενώ τον Δεκέμβριο θα γίνει στην Θεσσαλονίκη συνάντηση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών.