Επικαιρότητα Κόσμος

Ο βαλλιστικός πύραυλος του Πούτιν στην Ουκρανία είναι μια προειδοποίηση στη Δύση πριν από τη δεύτερη θητεία του Τραμπ

Θέμα χρόνου ήταν η εκτόξευση ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Ουκρανία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει τη Δύση για τη στρατιωτική στήριξη που παρέχει στο Κίεβο. Εντούτοις, είναι και ένα μήνυμα που έστειλε ο ρώσος πρόεδρος λίγο προτού ξεκινήσει η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο «Guardian», αναλύοντας την κίνηση του Πούτιν, έγραψε ότι δίνεται αγώνας για να εξασφαλίσει η κάθε πλευρά ισχυρή θέση για όταν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, κάτι που μπορεί να γίνει σύντομα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία γνωρίζουν ακριβώς τι θα κάνει ο Τραμπ όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Αλλά οι κλιμακώσεις που λαμβάνουν χώρα τώρα θα καθορίσουν ένα νέο status quo για την ημέρα που θα γίνει πρόεδρος, οπότε οι επιλογές του κυμαίνονται από σκληρή διαπραγμάτευση, μέχρι να εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Επίσης, οι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι αβέβαιοι για το τι θα κάνει ο νέος τους πρόεδρος, οπότε επιθυμούν να καταστήσουν την Ουκρανία όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και να προετοιμάσουν τους ευρωπαίους εταίρους τους να αυξήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν.

Η Ρωσία, λοιπόν, με αφορμή την αμερικανική απόφαση να χρησιμοποιήσει πυραύλους Atacms η Ουκρανία εναντίον στόχων εντός του ρωσικού εδάφους, χρησιμοποίησε βαλλιστικό πύραυλο για να επαναφέρει τον φόβο των πυρηνικών.

Επιπλέον, με αυτή την κίνηση δείχνει ότι ελέγχει το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιό της, στέλνοντας το μήνυμα ότι η τωρινή ρωσική κυβέρνηση μπορεί να αποτρέψει «να πέσουν τα πυρηνικά της στα λάθος χέρια».

Ο Τζέιμς Άκτον, συνδιευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace, είπε για τον Πούτιν: «Εκλαμβάνω την εκτόξευση ως “υπενθύμιση” προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι κίνδυνοι πυρηνικής κλιμάκωσης παραμένουν παρόντες, παρότι ο ίδιος δεν προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει».

ΠΗΓΗ newsbeast.gr