Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

Όχι από Salvini – Di Maio σε έλλειμμα κάτω από 2% για το 2019 – Κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ λέει ο Conte

Όχι από Salvini – Di Maio σε έλλειμμα κάτω από 2% για το 2019 – Κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ λέει ο Conte
Νέα κρίσιμη συνάντηση των Conte – Salvini – Di Maio σήμερα Πέμτπη 6/12 για τον προϋπολογισμό
Όχι λένε οι δύο αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio στο σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να μελετά μείωση του στόχου για το έλλειμμα για το 2019 ακόμα και κάτω από το 2%, την ώρα που ο Conte, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, υποστηρίζει πως είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την Κομισιόν.
Αυτό μεταδίδει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα La Repubblica, η οποία παράλληλα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ανάμεσα στον Conte και στους Salvini – Di Maio σχετικά με τις δύο κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγείλει προεκλογικά οι δύο αντιπρόεδροι, δηλαδή αυτές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και του εισοδήματος των πολιτών.
Σημειώνεται ότι ο Giuseppe Conte έχει αναλάβει να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 με έλλειμμα χαμηλότερο από αυτό που ανέφεραν τα δύο προηγούμενα προσχέδια προϋπολογισμού που είχε στείλει η Ιταλία στην Κομισιόν, η οποία και τα απέρριψε.
Μέχρι στιγμής, η ιταλική κυβέρνηση έκανε λόγο για έλλειμμα 2,4% ενώ πλέον πληροφορίες θέλουν τον Conte να επεξεργάζεται ένα προϋπολογισμό με έλλειμμα στο 2% ή οριακά κάτω από αυτόν, δηλαδή στο 1,9%.
Αυτό για να πραγματοποιηθεί, προϋποθέτει πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών ή τουλάχιστον να καθυστερήσει για μερικούς μήνες η εφαρμογή τους.
Σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν σε νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα Πέμπτη 6/12 οι Conte – Salvini – Di Maio.
Και η συνάντηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι τρεις τους θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία δεδομένου ότι αύριο Παρασκευή 7/12 θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό η Βουλή, τη Δευτέρα 10/12 θα είναι η σειρά της Γερουσίας (έτσι μεταδίδει η Il Messaggero) ενώ σύμφωνα με την Corriere della Sera ο Conte θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο προϋπολογισμού στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker την ερχόμενη Τρίτη 11/12.
Σημειώνεται πως σε χθεσινές δηλώσεις του ο Conte υποστήριξε πως η Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019, επισημαίνοντας πως οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ θετικά για τον εν εξελίξει διάλογο της Ρώμης με τις Βρυξέλλες και πως το spread θα εξακολουθήσει να μειώνεται.

www.1069.gr