Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Οι Τούρκοι λένε πως ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία δίνουν στην Ελλάδα τα 2,5 δισ. ευρώ για να αγοραστούν τα Rafale

Αναστασιάδης: Στόχος να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφικής σύρραξης

Οι Τούρκοι ασχολούνται με το που θα βρει η Ελλάδα τα χρήματα για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς αδυνατούν να καταλάβουν πως θα προχωρήσει η Αθήνα σε μεγάλες εξοπλιστικές αγορές μετά από δέκα χρόνια μνημονίων.

Το Anadolu γράφει για το 10ετές ομόλογο με το οποίο η Ελλάδα άντλησε 2,5 δις ευρώ με επιτόκιο 1,2%. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα 2,5 δις τα έδωσαν ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία με σκοπό την αγορά των Rafale, τα οποία όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι Τούρκοι αλλάζουν τις ισορροπίες στον αέρα.

Συγκεκριμένα το Anadolu αναφέρει 

«Η Ελλάδα πούλησε ομόλογα αξίας €2.5 δισεκατομμυρίων (US$ 2.9 διασεκατομμύρια) στις διεθνείς αγορές στις 2 Σεπτεμβρίου, χωρίς να περιμένει την άφιξη του Μακρόν για να επιχορηγήσει τα μαχητικά Rafale τα οποία θα προμηθευτεί η Ελλάδα από την Γαλλία.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε ότι οι διευθύνσεις των αγοραστών αυτών των ομολόγων, αναλογιζόμενοι ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα Αιγύπτου, Ελλάδος και “νότιας Κύπρου” είναι εμμέσως χρηματοδοτούμενα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία. Αυτή η εικόνα φέρει την σιωπή του ΟΗΕ σε αυτή την συμμαχία η οποία γίνεται ιδιαίτερα επιθετική στην Ανατολική Μεσόγειο και καθιστά εύκολο για την Αθήνα να απορρίπτει χωρίς αιτία τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg να ξεκινήσει έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.»

Είναι δυνατό να ανιχνευθεί, υπό τις τωρινές συγκυρίες τι οικονομικού και στρατιωτικούς πόρους εμπιστεύεται η Ελλάδα και αποφεύγει τον διάλογο, ακόμα χρησιμοποιώντας και κάποιες ευρωπαϊκές δημοσιεύσεις για να καταδείξει την Τουρκία ως την επιτιθέμενη πλευρά (εννοεί τον χάρτη της Σεβίλης που καταδεικνύει τις δυνητικές ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας).»