Επικαιρότητα ΝΔ

Ολομέτωπη επίθεση Σαμαρά για γάμους ομόφυλων, εθνικά θέματα και ΦΠΑ

Στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» που πραγματοποιείται στο Πολεμικό Μουσείο, μιλούν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, το βράδυ της Δευτέρας (1.7.24).

«Να προσέχει λοιπόν η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση, μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα. Και από την κοινωνία. Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο, αναρωτιέμαι εάν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. Εάν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος!», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επισημαίνοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Κώστας Καραμανλής «αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση».

«Κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός. Κι έκρινε. Το ζήτημα είναι ότι δεν έδινε κανείς σημασία από την κυβέρνηση! Για όλα τα θέματα. Ούτε τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής κυρίως για τα εθνικά μας θέματα. Ούτε εμένα. Με τον Κώστα είμαστε φίλοι και μαζί στη Νέα Δημοκρατία από το 1976. “Γεννηθήκαμε” και μεγαλώσαμε στην Παράταξη. Κι έχουμε περάσει μαζί τα πάντα, με σεβασμό ο ένας για την πορεία του άλλου. Διερωτήθηκα, λοιπόν, δημοσίως, για τα εθνικά θέματα, “μα τόσο λάθος κάνουμε δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί;” Κι όχι μόνο δεν άκουγε ποτέ κανείς, αλλά αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση», υπογράμμισε.

«Φτάσαμε στο σημείο στο νομοσχέδιο για τον γάμο να θέτω ερωτήματα και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα την ώρα που μιλούσα. Συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ την ώρα που το 1/3 δεν το είχε ψηφίσει από την ΚΟ. Και τα πανηγύρια συνεχίστηκαν στο μπαρ της Βουλής», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, με την αποχή του κόσμου να φθάνει στο πρωτοφανές 60% , είναι ένα πολύ ισχυρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα. Και τα αποδοκίμασαν, ηχηρά. Η συμπεριφορά αυτή της κοινωνίας προσομοιάζει σε “λευκή απεργία” των πολιτών. Θεωρούνται πια οι εκλογές μάταιες; Σίγουρα η κοινωνία καταλογίζει στην κυβέρνηση, αλλά και στην κεντροαριστερή αντιπολίτευση, αδυναμία κατανόησης κι επίλυσης των προβλημάτων της. Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων τα δεξιότερα πολιτικά σχήματα και μορφώματα συγκράτησαν μεν τις ψήφους τους, με ελαφρά αύξηση, αλλά δεν απέκτησαν δυναμική. Παρά ταύτα, η πολιτική ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Οτι δηλαδή σχηματοποιούνται 3 κι όχι 2, πολιτικά “μπλοκ”. Το κεντρο-δεξιό με 28%, το κεντρο-αριστερό με αθροιστικά παρόμοιο ποσοστό, και το υπερδεξιό-λαϊκιστικό πέριξ του 20%. Ποσοστά, όμως, μόνο επί του 40% του λαού που ψήφισε», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

«Το πολιτικό σύστημα καλείται να αναθεωρήσει πλήρως τους όρους της αντιπαράθεσης. Ειδάλλως, προβλέπω, θα καταρρεύσει. Και για να μη συμβεί αυτό απαιτείται η επιστροφή στην πολιτική. Επιστροφή στις ρίζες, επιστροφή στις ιδέες και στις αρχές των κομμάτων και των παρατάξεων. Άμεσα!», σχολίασε.

«Είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη», επισήμανε με νόημα.

«Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε την Κεντροδεξιά να τον κυβερνήσει και όχι τους πολιτικούς Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», υπογράμμισε.

«Ο πρωθυπουργός να αποφασίσει άμεσα την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής»

«Καλώ τον πρωθυπουργό να αποφασίσει, άμεσα, την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής. Να επιστρέψει στις ιστορικές παρακαταθήκες της παράταξης. Να ασκήσει βέτο στην Αλβανία. Να προετοιμάσει, μέσω δημιουργίας μιας ισχυρής νομικής και πολιτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, την απεμπλοκή από την εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών. Να ασκήσει, όπως και η Βουλγαρία, βέτο σε κάθε βήμα των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό των οποίων οφείλουμε να καταγγείλουμε εδώ και τώρα, παντού. Να αναθεωρήσει πλήρως την …”φιλία” με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές στην πράξη ότι δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε και δεν φοβόμαστε. Υπάρχουν όρια! Γι αυτό και δεν υπάρχει καμία περίπτωση νέας εθνικής υποχώρησης και ταπείνωσης, με “Πρέσπες του Αιγαίου”! Δεν είμαστε ένα ηττημένο έθνος. Είμαστε μια υπερήφανη χώρα με πίστη στην Ελευθερία, με αυταπάρνηση κι εθνική υπερηφάνεια! Οι Ελληνες δεν είμαστε συμβιβασμένο πλήθος, είμαστε πατριώτες!», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα για μεγάλα αξιώματα, ούτε πρόκειται»

«Σε κάθε σταυροδρόμι πρέπει να επιλέξεις έναν δρόμο. Ανησυχώ βαθιά. Πρέπει η κατάσταση αυτή να διορθωθεί. Αυτές είναι οι θέσεις μου. Τις οποίες, για να μην έχουμε παρανοήσεις, ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα για “μεγάλα αξιώματα”. Κι ούτε πρόκειται… Γιατί μας κοιτάει από απέναντι και η Ελλάδα, και η Ιστορία. Λέει ο Παλαμάς: “Κάλλιο γλύστρα στον δρόμο τον δικό σου παρά να μείνεις ορθός στο δρόμο του άλλου!”», υπογράμμισε.

«Το έχω αποδείξει στη διαδρομή μου. Υπηρετώ την πατρίδα και την παράταξη…Ήμουν, είμαι, και θα είμαι παρών!», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ποιοι έδωσαν το παρών

Παρόντες στην εκδήλωση είναι, μεταξύ άλλων:

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Ελίζα Βόζεμπεργκ και οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.

Επίσης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαληνάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η πρώην πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Συμεών Κεδίκογλου και ο Γιάννης Ματζουράνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αφροδίτη Λατινοπούλου και άλλοι.

ΠΗΓΗ newsit.gr