Επικαιρότητα Ευρωπαική Ένωση Κύπρος

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος

Η Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι σε αυτό το πετυχημένο εγχείρημα ειρήνης «επενδύουμε και εμείς για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Και ναι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό μας στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στο τόπο μας μέσα από αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων που θα επιφέρει εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή στην οποία βρισκόμαστε».

«Μια τέτοια μέρα, και με την παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελεί για τη χώρα μας και τον κυπριακό λαό μέγιστη τιμή, εορτάζοντας και τιμώντας μια τόσο σημαντική επέτειο, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερους συνομιλητές από όλους εσάς, τους εκπροσώπους της νέας γενιάς, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων που ήταν παρόντες.

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές και τις μαθήτριες ο Πρόεδρος τόνισε ότι «νιώθουμε αισθήματα χρέους και ευθύνης προς όλους εσάς, διότι γνωρίζουμε πως πρέπει να σας παραδώσουμε ένα αξιόπιστο και ενεργό Κράτος–Μέλος, επανενωμένο, που θα συνεχίσει να βρίσκεται στον πυρήνα των κέντρων λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες με ουσιαστικό λόγο και ρόλο».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο χαιρετισμό της διηγήθηκε την ιστορία της αρπαγής της Ευρώπης και ανέφερε ότι «είναι πολύ συγκινητικό για μένα να βρίσκομαι εδώ στην Κύπρο αυτή την ημέρα. Είναι ένα από τα μέρη όπου γεννήθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός μας. Αλλά και εκεί όπου, πριν από είκοσι χρόνια, η Ευρώπη γεννήθηκε εκ νέου».

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ένωσης έχει μεταμορφώσει την Κύπρο προς το καλύτερο, λέγοντας ότι ορισμένες από αυτές τις αλλαγές είναι προφανείς.

«Σκέφτομαι, για παράδειγμα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας σας -που δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή στήριξη – Και τώρα τα δύο τρίτα όλων των δημόσιων νοσοκομείων στην Κύπρο επεκτείνονται χάρη στα κονδύλια της ΕΕ, με νέες κλινικές μονάδες για παιδιά ή για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας», είπε. Σε αυτό το πλαίσιο ευχαρίστησε και την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου για «την εξαιρετική της δουλειά» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, δήλωσε ότι σε αυτά τα είκοσι χρόνια, η φυσική κληρονομιά της Κύπρου έχει προστατευτεί όσο ποτέ άλλοτε, ενώ η οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά 4% κάθε χρόνο, με το εμπόριο να έχει εξαπλασιαστεί.

Τόνισε ακόμη ότι 8.000 νέοι Κύπριοι έχουν σπουδάσει σε όλη την Ευρώπη χάρη στο πρόγραμμα Erasmus, ενώ 16.000 φοιτητές από την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν έρθει και σπουδάσει στην Κύπρο.

«Όλοι αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν κάτι πολύ απλό. Η ευρωπαϊκή ένταξη έχει ανοίξει μια ήπειρο δυνατοτήτων για τη δική σας γενιά Κυπρίων. Η Ευρώπη σας έχει κάνει πιο δυνατούς», είπε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν.

Επεσήμανε ότι μέσα στους αιώνες, η Κύπρος ήταν πάντα μια γέφυρα μεταξύ των ηπείρων λέγοντας ότι «και από τότε που ενταχθήκατε, γίνατε μια από τις πύλες της Ένωσής μας προς τον κόσμο, για το εμπόριο, για τις ενεργειακές συνδέσεις, για τη ναυτιλία, αλλά και για την ανθρωπιστική δράση».

Δήλωσε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο. «Αξιοποιείτε στο έπακρο τη μοναδική γεωγραφία σας. Και με τον τρόπο αυτό, έχετε γίνει ένα νέο κέντρο βάρους για την Ένωσή μας. Χάρη σε εσάς, και στις άλλες χώρες που προσχώρησαν πριν από είκοσι χρόνια, η Ένωσή μας έχει γίνει πραγματικά ηπειρωτική», είπε.

«Σε αυτή την επέτειο της 1ης Μαΐου η εγκάρδια ευχή μου είναι να δω αυτό το όμορφο νησί επανενωμένο ειδικά για εσάς που είστε το μέλος της Ευρώπης», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μαθητές και μαθήτριες από 17 σχολεία της Κύπρου παρουσίασαν δράσεις που κάνουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Πηγή: philenews