Επικαιρότητα ΥΠ.ΕΘ.Α

Παναγιωτόπουλος: Τι είπε για Rafale και F-35 – Τα εξοπλιστικά του ΠΝ και οι προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των Ελλήνων! - Καταπάτησαν το Σύνταγμα «δια της πλαγίας» υπογράφοντας συμφωνία με την Σερβία!

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, μίλησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το ενδεχόμενο απόκτησης δεύτερης μοίρας μαχητικών Rafale, αλλά και για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και την ενίσχυση του έμψυχο δυναμικού.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τοποθετήθηκε για την απόκτηση των μαχητικών Rafale στη χθεσινή επίσκεψη της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλύ, ενώ μίλησε για τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις στην ενίσχυση των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων είτε με νέα Rafale είτε και με stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35.

Αρχικά, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι οι διαδικασίες και το πλαίσιο για την προμήθεια των 18 μαχητικών Rafale εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  σε χρόνο ρεκόρ, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρώτο μαχητικό θα παραδοθεί στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.

Τα Rafale και στο βάθος….F-35 ;

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως στο σχεδιασμό της νέας δομής Δυνάμεων προβλέπεται προμήθεια 40 αεροσκαφών και η αρχή έγινε με τα πρώτα 18 μαχητικά Rafale ενώ αργά ή γρήγορα θα μπούμε στη συζήτηση για αεροσκάφος 5ης γενιάς, που είναι το F-35 και φυσικά δεν αποκλείονται περισσότερα Rafale, εάν δημοσιονομικά αυτό είναι εφικτό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 στην έκδοση Viper, λέγοντας ότι σε λίγες μέρες το πρώτο «μπλε γεράκι» θα πετάξει στις ΗΠΑ για να υποστεί τις απαραίτητες δομικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής για τα επόμενα χρόνια.

Σε ερώτηση αναφορικά με τους πυραύλους S-400 που διαθέτει η Τουρκία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε ότι η απόκτηση των Rafale επαναφέρει το ισοζύγιο ισχύος υπέρ της ελληνικής πλευράς όχι μόνο λόγω  των στρατηγικών όπλων που είναι ικανά να φέρουν τα νέα αεροσκάφη, αλλά και λόγω των υποδομών υποστήριξής τους.

Στο σημείο αυτό ο ΥΕΘΑ επεσήμανε πως » η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μεγεθύνει το αποτρεπτικό αποτύπωμα και συμβαδίζει με τη διπλωματία και η διπλωματία δεν μπορεί χωρίς την αποτροπή».

Τα εξοπλιστικά του ΠΝ

Το επόμενο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, για το οποίο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι είναι «ευχάριστο πρόβλημα» διότι έχουν πέσει «στο τραπέζι» πολλές προτάσεις, από την Ισπανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ ενώ αναμένεται και η πρόταση της Γαλλίας, όπως διαβεβαίωσε τον ίδιο η Φλοράνς Παρλί.

Αυτό όμως που ψάχνει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι μια «πρόταση πακέτο», η οποία εκτός από τη ναυπήγηση νέων φρεγατών νέου τύπου, με την ενεργό εμπλοκή των ελληνικών ναυπηγείων, η συμβαλλόμενη χώρα θα είναι σε θέση να παραδώσει μια «ενδιάμεση λύση», δηλαδή μεταχειρισμένα, αλλά σε καλή κατάσταση και σε ένα βαθμό αναβαθμισμένα, όπως στην περίπτωση της Γαλλίας.

Το έμψυχο δυναμικό

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στο έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα ενισχυθεί:

  • με την πρόσληψη περίπου 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ)
  • με την αύξηση του αριθμού εισακτέων στις παραγωγικές Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών στα τρία Όπλα

Σε ερώτηση που έγινε για τις αντιδράσεις λόγω της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στο Στρατό Ξηράς σε 12 μήνες, ο ΥΕΘΑ απάντησε ότι το κίνητρο που έχει δοθεί στους Οπλίτες Θητείας για το 9μηνο στην παραμεθόριο, θα βοηθήσει σημαντικά στο ζήτημα της επάνδρωσης των μονάδων αυτών, που έχουν εκ φύσεων μια ιδιαίτερη βαρύτητα.

ΠΗΓΗ